Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Ingen arbetsbrist på totalen”

Idag inleds förhandlingarna om arbetsbrist på Kronans Droghandel. Förbundet vill försöka hitta en ”så konstruktiv lösning som möjligt”.

Kristina Niemi, vd på Sveriges Farmacevtförbund, tycker inte att begreppet arbetsbrist är det som karaktäriserar den nya apoteksmarknaden för närvarande.

– På det stora hela har vi inte precis fått signaler om arbetsbrist på apoteken, snarare tvärtom. Vi arbetar för att öka intresset för farmacevtyrkena, och därför blir det här blir förstås en signal som kan försvåra det arbetet, säger hon.

– Vår grundinställning är nu att gå in i förhandlingarna med en konstruktiv inställning och försöka uppnå en lösning som gynnar alla parter. Vi vill nå bästa tänkbara utfall för de medlemmar som eventuellt kan påverkas. Det är dock ännu oklart hur många farmacevter och vilka orter som berörs, säger Kristina Niemi.

Är fler uppsägningar att vänta i apoteksbranschen?

– Alla apotekskedjor har visat dåliga resultat och måste därför se över sin lönsamhet. Det bör dock i första hand finnas andra vägar att gå än via uppsägningar av personal, säger Kristina Niemi.

Mest läst