Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Märkligt lämna stort problemområde orört”

Apoteksbranschen beklagar att regeringen inte tycks vilja göra något åt generikasystemet, trots omvittnade problem för patienter och apotek. Det här kan slå tillbaka, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

I går kväll offentliggjordes tilläggsdirektiv till Sofia Wallströms apoteksutredning.

Av dessa framgår att regeringen vill ha en översyn av prissättningen av originalläkemedel utan generisk konkurrens, medan segmentet generika inte omfattas av utredningen.

Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening, beskriver detta som märkligt.

– Det talas i många fina sammanhang om vikten av bättre läkemedelsanvändning. Ute i verkligheten är generikahanteringen ett tydligt problemområde som orsakar oreda för många patienter och där det finns stor förbättringspotential, säger han.

– Därför är det märkligt att statsmakterna låter den stenen ligga helt orörd, när man dels sjösätter en ambitiös läkemedelsstrategi och dels väljer att göra en utredning som ska åtgärda delar av apoteksreformen som inte fungerar. Risken är att det här slår tillbaka. Apoteksaktörerna, som man var så angelägna om att få in på marknaden, verkar nu betraktas nu som girigheten själv vilket är helt orättvist.

Han tycker över huvud taget att apoteken och farmacevterna blivit styvmoderligt behandlade i läkemedelsstrategin, och att insikten om vad apotek och farmacevter kan tillföra inte verkar vara utbredd hos ansvariga departement och myndigheter.

– Apoteken kan faktiskt vara en av de absolut viktigaste samhällsfunktionerna i ett arbete för att förbättra läkemedelsanvändningen. Men det synsättet genomsyrar tyvärr inte läkemedelsstrategin, det finns väldigt få planer och åtgärder åt apotekshållet.

Mest läst