Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Miljöhänsyn i GMP enligt nytt förslag

Läkemedelsverket lämnar idag en rapport till regeringen där man föreslår att regler för miljökontroll införs i GMP-regelverket.

Svenska forskningsresultat visade för några år sedan på omfattande miljöfarliga utsläpp vid tillverkning av läkemedel i Kina och Indien.

Läkemedelsverket fick mot den bakgrunden 2009 ett regeringsuppdrag att ta fram underlag för initiativ till bättre miljöhänsyn i  läkemedelsproduktionen globalt. Därför överlämnar verket nu en rapport till regeringen.

Förslaget innebär att regler för miljökontroll införs regelverket GMP, Good Manufacturing Practice.

– Genom att lägga kraven på hållbar tillverkning inom befintliga GMP-regler kan detta införas relativt snabbt, säger Charlotte Unger, miljöchef på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

– En annan fördel är att det redan finns ett väl fungerande system för GMP-tillsyn idag, myndigheterna inspekterar regelbundet tillverkarna sedan många år.

Förslaget kräver dock förändringar i EU:s läkemedelsdirektiv. Dessutom krävs en ny förordning som ska reglera vilka läkemedelssubstanser som omfattas och vilka utsläppsnivåer som inte är godtagbara.

Mest läst