Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

S vill se över effekter för konsumenter

Den nya S-ledningen uttrycker oro över utvecklingen på apoteksområdet. Efter ett upprop från patientföreningar i fredags understryker partiet sin vilja att se över apoteksfrågan i ett konsumentperspektiv.

Ingen inblick i konkurrenters lagersaldo, svårighet att hålla 24-timmarsregeln, ett tungrott system för generikautbyte och sämre lagerhållning på apotek.

Det är några av de problemområden som aktualiserats i debatten efter omregleringen av den svenska apoteksmarknaden.

I fredags listade fem patientföreningar upplevda problem i ett upprop på Dagens Apoteks nyhetssajt. I lokalpress landet runt har apotekskunder och opinionsbildare framfört olika typer av kritik mot apoteksreformens effekter, senast i går i tidningen Norra Skåne.

Socialdemokraternas nya partiledare Håkan Juholt tog upp frågan i sitt installationstal på partikongressen i våras. Anders Wallin är politisk sekreterare (S) i riksdagen.

– Vi följer nu den här frågan i ett konsumentperspektiv och vid ett maktskifte 2014 vill vi se över den. Problem har aktualiserats bland annat om 24-timmarsregeln och frågan om apotek i glesbygd blir viktig att följa 2013. Det är en dock svårt att veta vilka aspekter av apoteksfrågan som är aktuella efter ett maktskifte 2014, säger han.

Håkan Juholt uttryckte i sitt installationstal närmast vrede över att statliga apotek sålts till riskkapitalister.

– Man kan ha synpunkter på det, och det har vi, men försäljningen är genomförd och det är det som vi har att förhålla oss till nu, säger Anders Wallin.

I en aktuell kommittémotion kräver S bland annat att 24-timmarsregeln bör ses över och att TLV redogör för hur handelsmarginalen ska justeras i framtiden.

Karin Johansson (KD), statssekreterare på Socialdepartementet, har aviserat att en utredning är på väg som bland annat ska omfatta 24-timmarsregeln.

Mest läst