Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

SD stöder regeringen i apoteksvotering

Sverigedemokraterna kommer inte att fälla regeringspartiernas förslag i morgondagens votering i apoteksfrågan i riksdagen. Partiet var först negativt till omregleringen - men har nu svängt.

Sverigedemokraterna har gått från en skeptisk position när det gäller omregleringen till en mer positiv hållning.

– Man kan säga att vi har svängt lite i den här frågan, vi ser en hel del positiva inslag i omregleringen. Men lagerhållningen och 24-timmarsregeln är områden där det måste till en förbättring, säger Per Ramhorn, partiets representant i socialutskottet.

– Frågan om bristen på insyn i företagens lagersaldo måste ses över. Det har framförts en del intressanta förslag till lösningar. Även problemen med 24-timmarsregeln måste lösas. Det kanske måste bli aktuellt med utökade leveranser till apoteken, trots att det medför ökade kostnader.

I morgon ska riksdagen debattera apoteksfrågan mot bakgrund av en tidigare rapport från Riksrevisionens (RR) styrelse. I rapporten kritiserades bland annat TLV:s hantering av handelsmarginalen och hur läkemedelsförsörjningen i glesbygd ska garanteras efter 2013.

Regeringspartierna står bakom ett betänkande där kritiken från RR anses kunna läggas till handlingarna. De menar att kritiken kan anses åtgärdad eller vara på väg att åtgärdas, bland annat genom utvärderingar från andra myndigheter. Statssekreterare Karin Johansson (KD) har aviserat en utredning som bland annat ska behandla 24-timmarsregeln. 

S har istället tagit fram en så kallad kommittémotion, som V och MP också stöder, där man kräver vissa åtgärder utifrån RR:s kritik, bland annat att TLV redogör för hur handelsmarginalen ska justeras i framtiden.

Enligt Per Ramhorn kommer Sverigedemokraterna dock inte att gå emot regeringspartiernas linje vid morgondagens votering i riksdagens kammare.

Mest läst