Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Farmis-profil prisbelönad

Fred Nyberg, professor i farmacevtisk biovetenskap i Uppsala och en välkänd profil i Farmacisverige, får 2011 års drogforskningspris. Svensk Farmaci ringde upp honom.

Priset delas ut av CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, och är på 25 000 kronor.

Enligt prismotiveringen har Fred Nyberg under flera decennier lämnat viktiga bidrag till den biologiska beroendeforskningen, med fokus på neurobiologiska processer som styr beroendeutveckling.

Fred Nyberg, vilka tycker du själv är dina främsta bidrag till kunskapsutvecklingen inom beroendeområdet på senare år?

– Vi har bland annat visat epidemiologiskt att höga doser av anabola steroider ger en ökad känslighet för andra droger och provokationer. I neurokemiska studier har vi kartlagt de mekanismer i hjärnan som bidrar till detta.

Grundspåret i Fred Nybergs forskning har sedan starten varit hjärnans belöningssystem.

– Här har vi identifierat peptidstrukturer som deltar vid abstinensreaktioner. I samarbete med läkemedelskemister har vi hittat substanser, ”leads”, som skulle kunna bli nya alternativ till metadon.

Fred Nyberg är också aktiv inom det ganska nya forskningsfältet neurogenes – nybildning av nervceller.

– Här finns förhoppningen att kunna reversera neurologiska skador som missbruk av exempelvis anabola steroider orsakat, genom att tillföra tillväxthormon. Strategin har redan börjat utvärderas på patienter, säger Fred Nyberg.

I ett pressuttalande betonar priskommitténs ordförande Kerstin Wigzell även Fred Nybergs starka samhällsengagemang.

Fred Nyberg har varit ordförande i Svenska föreningen för alkohol- och drogforskning (SAD), och under stora delar av 2000-talet varit deltidsanställd på Socialdepartementet som forskningsansvarig inom satsningen Mobilisering mot narkotika.

Mest läst