Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tre heta branschrykten

Blogga är kul – det gäller bara att ha tid.

Jag har inte hunnit med så många bidrag under Svensk Farmacis lanseringsfas, men det blir bättring framöver.

Inte minst till hösten, då Svensk Farmaci-redaktionen antagligen expanderar efter den lyckosamma starten, vilket ger mig mer skrivtid.

Under tiden på Dagens Apotek samlade jag, som ni kanske minns, emellanåt upp en del branschspekulationer i min spalt.

Roligast var kanske det tidiga ryktet om Apoteket AB och Icas samarbetsplaner, som visade sig stämma. Sedermera dödade regeringen planerna via skärpta ägardirektiv, vilket bidrog till att hela bolagsstyrelsen avgick.

När jag nu försöker samla ihop branschspekulationer som jag tagit del av, surrar det på nytt kring,  just det – Apoteket och Ica.

Nu finns inga formella hinder i ägardirektiven för att återuppta samarbetet som stöp hösten 2009.

Apotekets marknadsandel har, enligt vissa röster, nu sjunkit till 30 procent, vilket skulle möjliggöra ett övertagande av Cura-kedjan.

Företagen har utbytt anställda och ni minns väl var Apoteket AB:s nya vd Ann Carlsson har sin bakgrund?

En knäckfråga är kanske hur Ica Maxi-handlarna reagerar på att släppa in Apotekets starka handelsvarusortiment, som överlappar med det egna, på nära håll.

Spekulation 2 gäller Tamro. En allt mer trängd grossist som alla är beroende av i nuläget. Men guldsitsen är på väg att försvinna när kedjorna börjar integrera vertikalt.

Tamro uppträder enligt många aktörer i nuläget arrogant mot apoteksledet.

Vad har företaget i kikaren? Ska Tamro stillasittande titta på när den egna marknadsandelen börjar erodera? Eller blickar företaget åter mot apoteksmarknaden?

När, och av vem, köper Boots till sig en större marknadsandel? Få tror att den brittiska giganten viker ned sig när marknaden börjar konsolideras. I nuläget har kedjan fem (5) apotek. Det finns bara en lösning på den ekvationen – strukturaffär. Medstop är en uppköpskandidat.

Jag besökte i förmiddags Apotek Hjärtats stimmiga huvudkontor i Solna för intervjuer om apotekens IT-switch. Återkommer inom kort med en samling apoteks-IT-reflektioner i denna spalt.

Nils Bergeå Nygren

Mest läst