Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Medicin mot hiv kan ge bot mot malaria

Brittiska forskare har upptäckt varför läkemedel mot hiv har en effekt mot parasitsjukdomar som malaria och leishmania, vilka drabbar miljontals människor varje år.

Forskare har länge vetat att mediciner som används mot hiv kan döda sjukdomsframkallande parasiter i blodet. Nu hävdar forskare vid brittiska Cardiff University att det vet hur det går till, enligt en studie som publicerats i The FASEB journal. Bromsmedicinerna mot hiv påverkar ett särskilt protein som är kopplat till parasiterna, kallat Ddi 1.

– Befolkningen i utvecklingsländerna exponeras för parasitsjukdomar som leishmania och malaria som dödar miljoner människor, så det finns ett starkt och akut behov av nya och effektiva läkemedel för att behandla dessa sjukdomar, säger Colin Berry, en av forskarna bakom studien, i ett pressuttalande.

Forskarna hoppas att kunskapen om hur bromsmediciner mot hiv påverkar proteinet Ddi 1 ska leda till helt nya mediciner mot bland annat malaria.

Effekten på proteinet talar för att substanser som ingår i hiv-mediciner kan användas för att ta fram nya läkemedel mot malaria och leishmania, men är inte tillräcklig, menar de, för att rekommendera att befintliga hiv-mediciner även används mot parasitsjukdomar.

Mest läst