Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Arbetsdomstolen?

Det ena budet är högre än det andra. Apoteksföretag visar framfötterna för att locka kommande praktikanter. Det är kul att det finns en stor vilja att ta emot apotekspraktikanter. Konkurrensen är uppfriskande. Praktikanter som gör sin apotekstjänstgöring är viktiga för företagen på massa sätt. Praktikanten bidrar till apotekets produktivitet och sparar kostnader gällande personalrekrytering.

Men man måste ändå vara ärlig och säga att de nya villkoren som företagen vill tillämpa innebär en ekonomisk försämring för de som genomför sin apotekstjänstgöring. Många studenter som hör av sig till oss säger att de kommer ha svårt att klara sig ekonomiskt under apotekstjänstgöringen. En farmacevtstudent berättade förra veckan att hon kände sig tvungen att ta studieuppehåll och jobba extra på apotek en termin, för att spara pengar till sin tid som praktikant. Extraarbetet på apoteket skulle förmodligen innehålla samma arbetsuppgifter som det under apotekstjänstgöringen.

Det finns nu några studenter som överväger att få juridiken prövad en gång för alla. Det pratas om att ta upp frågan om apotekstjänstgöring i Arbetsdomstolen. Detta kommer i så fall ge svar på följande fråga: innebär apotekstjänstgöringen arbete i lagens mening?  

Frågan om apotekstjänstgöringen är med andra ord inte över. Det finns mycket kvar att reda ut.

Celina Swing, studentombudsman

Mest läst