Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Vi satsar inte på hudkräm”

Två nya apotekskedjor blir temporärt lika stora när de i dagarna inviger sina fjärde apotek. En av dem satsar stenhårt på hudvård – den andra gör precis tvärtom. I Huddinge blir det invigning med kurdiska förtecken.

Den lilla apotekskedjan Foxfarmaci inviger sitt nya apotek bredvid vårdcentralen i Runby, Upplands Väsby, på måndag, medan Boots Farmacevtföretagarna slår upp portarna i Huddinge centrum idag, torsdag.

Kedjorna blir alltså för en kort period lika stora – men koncepten är diametralt olika. Foxfarmaci är den kämpande svenska aktören som startat från scratch, Boots den internationella jätten med stora resurser och höga etableringsambitioner.

I Foxfarmacis nya apotek vid Runby Torg i Upplands Väsby är inredningen ”återvunnen” från det apotek som företaget nyligen stängde på Vasagatan i Stockholm.

– Vår idé är att vara vårdnära, att finnas där patienterna finns. Vi kommer inte att satsa på de senaste hudkrämerna, säger Fredrik Skepp, vd, till Svensk Farmaci.

– Vi har flera apotek i problemtyngda områden, men det här är ett område där betalningsförmågan är något större.

Möblerna flyttar alltså, men apotekstillståndet från Vasagatan förs istället över till Foxfarmacis femte apotek som öppnar inom kort i Stockholmsområdet – i Runby finns ett redan tillstånd sedan tidigare.

Boots Farmacevtföretagarna har få likheter med Foxfarmaci, förutom att de för stunden driver lika många apotek. Hudprodukter som den internationella storsäljaren No 7 är som bekant en central del i produktportföljen.

Häromdagen öppnade företaget, som Svensk Farmaci skrev tidigare, Gotlands första nya apotek efter omregleringen i Visby. Nu är det Huddinges tur.  Här blir det en invigning med kurdisk prägel.

Nisti Stêrk, svensk-kurdisk skådespelare och komiker, klipper bandet. Apoteket ska drivas av entreprenörerna Nevin Esmer Tekin, som har lång erfarenhet som apotekschef, och Edip Tekin som för närvarande studerar farmaci.

Mest läst