Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fel exponering av receptfria läkemedel i handeln

HEARINGEN: Felaktig exponering av läkemedel är ett vanligt fenomen när handeln säljer receptfritt. Det framgår av kommunernas inledande tillsyn av butiker. Antalet apotek lär fortsätta att öka - 60 nya tillståndsansökningar ligger på Läkemedelsverkets bord.

Enligt Läkemedelsverkets senaste lista på godkända apotek, som publicerades i förrgår, finns 1247 godkända apotek i landet. Det innebär en ökning med över 300 efter omregleringen. Christina Åkerman, verkets generaldirektör, reviderade upp siffran till 1254 vid dagens utfrågning i riksdagens socialutskott.

Och apoteksboomen lär fortsätta – i nuläget ligger 60 tillståndsansökningar obeslutade hos Läkemedelsverket.

Verket har också, berättade Christina Åkerman, kommit igång med sina inspektioner av apoteken på den nya marknaden.

15 inspektioner har gjorts hittills.

– Resultaten har i stort varit tillfredställande, vi har inte sett några kritiska avvikelser hittills, sa Christina Åkerman.

I dagsläget har verket fyra certifierade apoteksinspektörer, och tre ytterligare är på väg inom kort. Nästa år börjar ännu fler, och Christina Åkerman räknar med att 13 personer på sikt ska bedriva verksamheten.

Vid sidan av apoteken har ungefär 6000 försäljningsställen i landet anmält till verket att de vill sälja receptfria läkemedel.

Enligt Christina Åkerman har kommunerna nu börjat rapportera in resultat från inspektioner av denna försäljning till verket.

– De problem som har varit vanligast är att det inte finns egenkontrollprogram, eller att exponeringen har varit felaktig.

– Långt ifrån alla kommuner har dock rapporterat in avvikelser. Om det beror på att de inte kommit igång med inspektionerna eller att det fungerar bra vet vi inte, men det ska vi ta reda på.

Mest läst