Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

735 nya apoteksjobb under första året

Apotekssektorn har växt kraftigt efter omregleringen. 735 nya apoteksjobb skapades netto på öppenvårdsapotek under fjolåret – och då är ändå inte Apotek Hjärtats siffror inräknade. Branschen tror att det finns utrymme för fortsatt tillväxt.

Det framgår av Apoteksbranschens årsrapport för 2010 som Sveriges Apoteksförening presenterade idag.

Omsättningen för branschen som helhet var dock i stort sett oförändrad jämfört med tidigare år – cirka 33 miljarder kronor.

Under 2010 ökade antalet kundbesök på apoteken, och överskred – sannolikt för första gången i historien – 100 miljoner. En referenssiffra från monopoltiden är enligt Johan Wallér, föreningens vd, ungefär 90 miljoner kundbesök.

Dagsnoteringen för antal nya apotek är idag 230 nyöppningar sedan reformens start, vilket innebär en ökning med 22 procent sedan den sista tiden med apoteksmonopol.

Expansionen har gjort att apotekstätheten har ökat till ett apotek per 8300 invånare, att jämföras med ett på omkring 10 000 invånare tidigare. Det europeiska snittet är ungefär ett apotek på 4000 invånare.

– Det finns fortfarande potential för fler etableringar och många vita fläckar på kartan, säger Johan Wallér.

Det finns dock andra röster i debatten som redan talar om överetablering.

Hur såg lönsamheten ut i era medlemsföretag under 2010?

– Vi har inte sett alla rapporter ännu, men min uppfattning är inte att vi har några direkt feta apoteksaktörer på den svenska marknaden. Branschen har inte vuxit omsättningsmässigt och alla nyetableringar kostar förstås mycket. Att Åhléns lade ner apotek visar att det inte går att skära guld med täljkniv på marknaden, säger Johan Wallér.

Mest läst