Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Mer pengar på impopulär ort

Apotek Hjärtat ger ingen praktiklön – men sätter inget tak för möjliga utbetalningar för praktiserande studenters omkostnader.

Apotekskedjorna har som Svensk Farmaci rapporterat tidigare sagt blankt nej till att fortsätta att ge farmacistudenter praktiklön, med undantag för Kronans Droghandel som vill ge studenterna ett engångsbelopp som så kallad gratifikation.

De flesta aktörerna har dock beslutat att ge praktiserande farmacistudenter ersättning för fördyrande omständigheter som resor och bostad i samband med praktiken. 

Det gäller bland annat Apoteket AB och Doc Morris, som betalar upp till 500 kronor per vecka, Kronans Droghandel som ersätter upp till 7000 kronor per månad och Medstop som satt taket på 10 000 kronor/månad.

Apotek Hjärtat meddelar nu att företaget inte satt något tak för dessa utbetalningar, förutsatt att anspråken ligger på ”en rimlig nivå”.

– Vi kommer att göra individuella bedömningar. Vi ser gärna att studenter väljer att göra praktik på orter över hela landet. I de fall där man valt ett apotek som inte är så populärt så skulle vi exempelvis i större utsträckning kunna ersätta hemresor. Ersättningsnivån kommer att vara densamma för apotekar- och receptariestudenter, säger Charlotte af Klercker, presschef på Apotek Hjärtat.

Mest läst