Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoteksföretag: Ni tjänar på att anställa!

Hur mycket pengar tjänar apotek på att anställa och ge lön till de som genomgår apotekstjänstgöring?

Studentsektionens svar: en hel del!

Till att börja med: vad är en praktikanställning? Jo, en speciell anställning på kort tid där apoteket får flera månader på sig att lära känna en student som man sedan har stora möjligheter att anställa.

Då anställer man dessutom en person som lärt sig företaget, apotekets rutiner och produkter. På ett sätt skulle man alltså kunna se apotekstjänstgöringen som en billig provanställning för ett apoteksföretag.

Vad kostar egentligen en rekrytering för ett apotek? Vad kostar det att annonsera, intervjua, läsa igenom CV:n, kanske betala ett rekryteringsföretag? Det kostar mycket – pengar man kan spara in genom att ta tillvara på och tillmötesgå studenter som gör apotekstjänstgöring.

Vad kostar sedan en felaktig rekrytering? Att lära känna en student under dess apotekstjänstgöring ökar apotekets chanser att anställa rätt person till sitt företag.

Apoteket får ut många produktiva timmar av studenten under apotekstjänstgöringen. Sveriges Farmacevtförbund har gjort en undersökning bland studenter som gör sin apotekstjänstgöring och det visar sig att de bidrar väsentligt till produktiviteten på apoteket, vilket med råge kompenserar för den tid det tar att handleda. Klirr i kassan för varje apotek.

Alltså, till företag som ännu inte tagit ställning: Vilket läge ni har! Ett apotekstjänstgöringsavtal med oss är en bra investering; en kvalitetsstämpel för ert företag och något som underlättar för er att knyta studenter till er och att lättare rekrytera kompetent personal.

Ni har mycket att vinna på att ge lön och anställning! Hör av er till oss på Sveriges Farmacevtförbund när ni vill skriva avtal för era praktikanter och deras apotekstjänstgöring.

Boris Pendic

Mest läst