Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vaccin mot astma på väg

Allergisk astma på grund av dammkvalster är vanligt. Australiensiska forskare arbetar med att ta fram ett vaccin som snabbt kan bota allergin.

– Vi siktar på ett ta fram ett vaccin som kan administreras i två-tre doser. Det innebär att en person som lider av dammkvalsterallergi kommer att kunna andas lätt efter den sista dosen, säger El Meeusen, forskare vid australiensiska Monash University i ett pressuttalande.

Enligt Statistiska Centralbyrån lider ungefär fem procent av alla svenska skolbarn av allergisk astma, en siffra som dessutom ökar.

Forskarna vid det australiensiska universitet har också gjort framsteg när det gäller vaccin mot jordnötsallergi, som kan vara särskilt allvarlig.

Vanlig så kallad hyposensitivisering, där exponeringen för ett allergiframkallande ämne ökas gradvis, tar ofta lång tid. Dessutom kan den behandlingen i värsta fall framkalla svåra allergiska symptom som så kallad anafylaktisk chock.

De australiensiska forskarna använder kunskaper från hur vanliga vacciner mot infektionssjukdomar fungerar när de utvecklar den nya typen av allergivaccin.

Mest läst