Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Rocken är här!

För cirka en vecka sedan påbörjade jag en integrerad terapikurs.

Labbarna i denna kurs är främst fokuserade på egenvård kring produkter för olika hudåkommor samt tillstånd som berör öron, näsa, hals och ögon. Här lär vi oss mer om hur man individualiserar läkemedelsterapin för patienten utefter behov.

Många av läkemedelspreparaten i denna kurs är OTC-produkter (receptfria) och det blir därför av större betydelse att undersöka vilka symtom patienten lider av, fråga efter medicinsk historia och andra medicinska tillstånd samt allergier för att i slutändan hitta en produkt som väljs efter rätt indikation och som är bäst lämpad för patienten som man har framför sig. Skillnader i ålder, andra konkomittanta sjukdomar o.s.v kan ha betydelse för vilket preparat som föreslås även om de har samma indikation.

Föreläsningarna går mest igenom patofysiologin för olika sjukdomar, samt farmakologin och litegrann om den medicinska kemin. Jämfört med Sverige skulle jag vilja säga att Kanadensisk apotekarutbildning förser studenterna med förhållandevis lite kemisk information. Dock tillräcklig för att veta vilka medicinska effekter en viss kemisk förening besitter, men mer detaljerad kemi är ingenting som man betonar i programmet.

Nyligen var jag inne på ett apotek och lade märke till att en av de anställda var min labbhandledare för en patientkonsultation som jag hade för ett par veckor sedan. Han visste att jag var en utbytesstudent och frågade därför om jag ville vara på hans apotek under en vecka och ”skugga” honom för att se hur det går till under en vanlig dag på ett kanadensiskt apotek. Självklart tyckte jag att det var en strålande idé! Så att senare i april efter mina resterande finals så kommer jag få ytterligare en chans att lära mig mer om kandensisk farmacipraxis.

En annan glad nyhet är att jag äntligen har fått min dispenseringsrock! Det hade varit lite krångel med beställningen, men nu är den äntligen här!

Mest läst