Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Medel mot håravfall kan ge potensproblem

Tidigare forskning har visat att finasterid, som används mot håravfall hos män, kan orsaka impotens. En ny studie visar att problemen kan kvarstå efter avslutad behandling.

Finasterid (Propecia med flera varunamn) kan orsaka potensstörningar även efter att behandlingen avslutats. Det visar en ny studie från The George Washington School of Medicine. Studien kommer att publiceras i Journal of Sexual Medicine.

– Trots att finasterid har visat sig kunna orsaka sexuella biverkningar i ett flertal randomiserade och kontrollerade placebostudier, så är denna studie den första som visar att problemen kan finnas kvar tre månader efter avslutad behandling, säger en av forskarna bakom undersökningen, Michael Irwig, i ett pressuttalande.

Utöver så kallad erektil dysfunktion var även minskad sexlust och problem med att få utlösning relativt vanliga bieffekter av behandlingen mot håravfall.

– Studien understryker vikten av att läkare som behandlar manligt håravfall diskuterar den potentiella risken för bestående sexuella bieffekter med sina patienter, säger Michael Irwig.

Mest läst