Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kedjor möttes av protester

Den nybildade "knappgruppen" i Göteborg hoppas kunna påverka apoteksaktörerna att ändra sig i praktikfrågan.

Denna vecka genomförs farmacistudenternas arbetsmarknadsmässor Alarm i Göteborg och Pharmada i Uppsala. De årliga evenemangen har växt på senare tid – omregleringen av apoteksmarknaden har gjort att fler aktörer vill vara med och påverka studenternas yrkesval.

Men de deltagande apotekskedjorna möttes i år av ett protestbudskap med koppling till den aktuella frågan om praktiklön.

Hundratals studenter bar knappar med texter som “Jag tror på betalning för utfört arbete” och “Farmacevters kompetens är framtiden – investera i den under apotekstjänstgöringen!”.

Bakgrunden är att flera apotekskedjor, bland annat dominerande Apoteket AB och Apotek Hjärtat, beslutat att sluta ge farmacistudenter lön under deras obligatoriska praktikperiod.

Initiativtagare till knappkampanjen är apotekarstudenter på termin 8 vid Göteborgs universitet.

– Vi vill med det här inbjuda till en dialog med apoteksaktörerna, för att hitta en lösning där samtliga parter blir nöjda, säger Johanna Melin, apotekarstudent och en av knappbärarna i Göteborg.

I samband med mässorna skapades också ett evenemang på Facebook med samma inriktning, som i dagsläget har närmare 500 medlemmar. 

– Syftet är att uppmärksamma apoteksaktörerna på studenternas missnöje med de kraftigt försämrade praktikvillkoren.

Mest läst