Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Rapporter om biverkningar hos djur ökar markant

På fyra år har antalet rapporter om misstänkta läkemedelsbiverkningar djur nästan fördubblats. Det visar en ny rapport som Läkemedelsverket har publicerat.

Under 2024 inkom det totalt 1 281 rapporter om biverkningar av läkemedel hos djur, enligt ett pressmeddelande som Läkemedelsverket har publicerat. Det kan jämföras med 2020 års utfall, då siffran var betydligt lägre: Totalt 664 rapporter.

Siffrorna är tagna från en rapport som Läkemedelsverket nyligen lagt fram. I rapporten listas ett tiotal djurslag. Framför allt är det hund, katt och häst som drabbas av biverkningar.

Samtidigt ska antalet rapporter inte likställas med antalet behandlade djurindivider. En rapport kan nämligen handla om biverkningar hos flera individer. Sett ur det perspektivet toppar nötkreatur och gris listan – 40 rapporter om 6 199 behandlade individer respektive 6 rapporter om 3 309 behandlade individer.

Läkemedelsverket menar att ökningen kan förklaras genom en lagändring som genomfördes 2022. Då fick läkemedelsföretagen krav på att att skicka in även icke-allvarliga rapporter till den EU-gemensamma databasen för misstänkta biverkningar.

Myndigheten ser positivt på ökningen:

— Varje rapport om en misstänkt biverkning bidrar till bättre kunskap om läkemedel. Alla rapporter om misstänkta biverkningar används för kontinuerlig övervakning av nytta och risk för läkemedel, säger Susanne Lindahl, enhetschef vid Läkemedelsverkets enhet Veterinärläkemedel i användning.

Hon fortsätter:

— Veterinärer är skyldiga att rapportera misstänkta biverkningar, men det är viktigt att känna till att även privatpersoner kan rapportera, alternativt prata med sin veterinär som sedan ska rapportera in misstanken till Läkemedelsverket.

Ytterligare en orsak som kan ha bidragit till ökningen uppges vara Läkemedelsverkets nya e-tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar. Den började användas förra året, något som Svensk Farmaci tidigare har rapporterat om.

Läs också: Hormon­läkemedel kan ge biverkningar för barn och djur

Mest läst