Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Regelverk och ersättning till apoteken måste justeras”

Det finns definitivt utrymme för att förändra och modernisera regelverk och ersättning. I slutänden handlar det om vad samhället vill med apoteken och hur man ser på det värde som de tillför och kan tillföra. Det skriver Andreas Rosenlund i ett blogginlägg.

För en tid sedan kom Konkurrensverkets rapport om apoteksmarknaden skriven av professor Sofia Kälvemark Sporrong och doktor Pia Frisk. De sätter fingret på en rad utmaningar för apoteken som behöver hanteras.

Författarna konstaterar att vi har en omreglerad apoteksmarknad med mycket regler och att systemet inte är byggt för små oberoende aktörer. Förutom e-handeln har vi heller inte sett någon utveckling på specialiserade apotek, utan de flesta har liknande sortiment och liknande priser.

Däremot är ju tillgängligheten betydligt mer omfattande än under monopolet om än ojämnt fördelade över landet. Vi har också en farmaceutbrist som delvis påverkat arbetsmiljön och det finns en upplevd försämring av säkerhetskulturen.

Utmaningen att driva mindre, oberoende apotek är stor

Det finns givetvis förklaringar till utvecklingen. De bakomliggande faktorerna som hur apoteken får ersättning, brist på utbildade farmaceuter, förväntningar på lönsamhet med mera, påverkar givetvis var apotek etableras, hur de drivs och vilka prioriteringar som görs. Allt annat vore konstigt. Apotek har öppnat där det funnits utrymme, utmaningen att driva mindre, oberoende apotek, är stor, sortimentet anpassa efter efterfrågan. E-handelns fördelar har kunnat utvecklats med skickliga entreprenörer, den enskilt största förändringen sedan omregleringen för 15 år sedan.

Författarna pekar på att de inte ser hur marknaden ska kunna förändras annat än att regelverk och ersättningen till apoteken justeras. Marknaden i sig kommer inte klara att driva någon annan utveckling om inte förutsättningarna ändras. Till vissa delar är också regelverket ålderdomligt, varför krävs papper och penna på apoteken?

Farmaceutiska tjänster har testats med gott resultat, men någon fortsättning har det inte blivit.

Det finns definitivt utrymme för att förändra och modernisera regelverk och ersättning. I slutänden handlar det om vad samhället vill med apoteken och hur man ser på det värde som de tillför och kan tillföra. Sveriges Apoteksförening och TLV har testat två farmaceutiska tjänster med gott resultat, men någon fortsättning har det inte blivit.

Här famlas det fortfarande, 15 år efter omregleringen. Apotekens roll som distributör, en del av läkemedelsförsörjningen, att säkra kvaliteten på det som lämnas ut och informationsgivning finns där, men sen då? Mycket är givetvis redan gjort och tänkt, men kanske en samlad vision för apoteken 2035?

Mest läst