
När ett falsk nätapotek tagits bort startas det ofta upp igen, fast med nytt namn på annan domän.
Vid första anblick är det inte helt självklart att skilja en seriös webbplats från en bluffsida. När det kommer till falska nätapotek försöker bluffmakarna så långt det är möjligt att efterlikna en seriös verksamhet.
I Finland har flera sådana fall dykt upp på nätet den senaste tiden. De falska nätapoteken har där olovligen använt sig av riktiga apoteks namn och historia.
Dessutom har man använt finska Apotekareförbundets registrerade apotekslogo och en e-postadress som antyder medlemskap i förbundet.
Det bluffsidorna i Finland har marknadsfört är bland annat receptbelagda läkemedel som Tamiflu och Asacol, utan krav om nödvändigt recept. Men även om förpackningen visar på ett särskilt läkemedel kan man inte vara säker på att det är det läkemedlet man får.
Finska Apotekareförbundet varnar nu för att köpa produkter från de falska nätapoteken.
— Konsumenter bör vara särskilt vaksamma när det råder brist på vissa produkter och frestelsen att söka alternativa inköpskanaler ökar. När man beställer via bluffsajter riskerar man inte bara att förlora pengar utan även skada sin hälsa, säger Apotekareförbundets kommunikationschef, Erkki Kostiainen, i ett pressmeddelande.
De falska nätapoteken är svåra att komma åt. Flera bluffapotek har tagits bort från nätet efter att myndigheterna underrättats, men då har den illegala verksamheten startats upp igen med nytt namn och ny domän.
Läs också: Varningen: Bluffapotek säljer Ozempic-kopior
Läs också >> Apotek slog larm: Läkare förskrev Ozempic med läkemedelsförmån