Hon har gjort årets bästa farmaceutiska insats
Nour Ahmad från Kronans Apotek Nyby i Uppsala hyllas för årets bästa kundinsats.
- Vi är väldigt glada och stolta över vinsten, säger Nour Ahmad.

Anna Dogo, Nour Ahmad och Malin Esping på Kronans Apotek Nyby.
Apotekens elektroniska expertstöd (EES) kontrollerar kundens alla elektroniskt lagrade recept och signalerar om farmaceuten behöver uppmärksamma något, till exempel om läkemedel interagerar med varandra.
Många gånger kan farmaceuten lösa problemet med interaktioner på egen hand men ibland måste farmaceuten ta kontakt med läkaren.
Sedan 2018 genomför Sveriges Apoteksförening en årlig fokusvecka för att sprida kunskapen och användningen av EES.
Under årets fokusvecka har bästa kundinsats utsetts. Närmare 500 olika kundfall samlades in från både fysiska och e-handelsapotek. Bland dessa har arbetsgruppen för fokusveckan nu utsett en vinnare som skickades in av apotekare Nour Ahmad från Kronans Apotek Nyby i Uppsala.
— Vi är väldigt glada över vinsten och stolta över att dela ett fint exempel på när EES hjälpte till att identifiera en viktig interaktion som gjorde att jag kunde agera i tid, säger Nour Ahmad i ett pressmeddelande.
— EES stärker oss i vår roll som farmaceuter genom att skapa struktur och klarhet, och ökar kundens förståelse för sin läkemedelsbehandling. Jag upplever att EES gör våra dialoger mer precisa och fokuserade – det ger oss stöd att ställa rätt frågor och lyfta viktiga risker, fortsätter hon.
Det inskickade fallet gällde en patient som kom för att hämta ut litium. EES signalerade då för en interaktion med ett nyutskrivet recept på ibuprofen med risk för högre litiumnivåer. I samtal med kunden kunde farmaceuten också få bekräftat att denne upplevde illamående och trötthet på sista tiden. Kontakt togs då med förskrivande som bytte ibuprofen till paracetamol.
— Vi i arbetsgruppen tyckte att det var ett bra exempel på där EES fångar upp risker för interaktioner från andra recept än det som expedieras vid det tillfället och där det kan användas som en grund för kunddialogen och ställa rätt frågor, säger Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening och ansvarig för genomförandet av fokusveckan i samma pressmeddelande.
— Att farmaceuten fångade upp patientens berättelse och agerade genom att kontakta förskrivaren visar verkligen på hur EES gör nytta tillsammans med farmaceutens kompetens,
De övriga kundfallen som var med i slutbedömningen var av olika karaktär. Det rörde sig bland annat om dubbelmedicineringar till följd av restnoteringar eller där patienten skulle pröva nytt läkemedel fast samma typ fanns i dosrullarna.
Risk för interaktion, olämpliga läkemedel och höga doser både till barn och äldre var andra fall där kontakt med förskrivare gjorde att patienten fick en snabbare och bättre uppföljning.
De inskickade kundfallen kommer nu användas av apoteken som exempel i utbildningar framöver. En del av fallen kan komma att användas av E-hälsomyndigheten för att förbättra systemet. En närmare analys av kundfallen skulle också kunna visa mer på vilka utmaningar som finns med apotekskunderna läkemedelsbehandling idag.
— Vid en snabb överblick av alla inskickade fallen ser vi hur viktigt EES är för att upptäckta risker för dubbelmedicinering. Det är inte ovanligt att vi ser fall där kunden fått ändrad behandling med riskerar att fortsätta med en gammal behandling, ta fel dos eller använda läkemedel dubbelt eftersom gamla recept finns kvar. Här ser vi att farmaceuterna gör stor nytta varje dag, säger Fredrik Boström.