Tre månader efter nyöppningen – nu slutar chefen för museet
Efter drygt fem års arbete med Apotekarsocietetens museum väljer kulturarvschef Annika Wickman nu efter nyinvigningen att gå vidare.
- Att förvalta ett färdigt koncept kräver en annan profil, säger Annika Wickman.

Annika Wickman, kulturarvschef vid Apotekarsocietetens museum.
Sedan 2019 har Annika Wickman lett förnyelsen av Apotekarsocietetens farmacihistoriska museum – ett arbete som omfattat allt från sanering och digitalisering av samlingarna till utveckling av nya utställningar.
Museet återöppnade i februari 2025 efter en längre renoveringsperiod, och idag är Annika kulturarvschef med ansvar för Apotekarsocietetens museum, arkiv och bibliotek.
Nu väljer hon att gå vidare, efter att ha förvandlat museet till en vacker och pedagogiskt levande miljö där farmacins historia får ta plats, angeläget för alla med minsta intresse för läkemedel.
— Min drivkraft har alltid varit att ta mig an komplexa uppdrag där något behöver byggas – strukturellt, innehållsmässigt eller strategiskt, säger Annika Wickman.
— Under drygt fem år har jag lett ett unikt förändringsarbete: från sanering, evakuering och digitalisering av samlingarna till renovering och nyöppning av museet. Nu går verksamheten in i en ny fas, med fokus på programverksamhet och löpande drift. Det är ett naturligt skede att lämna över. Jag trivs bäst när det ännu inte finns färdiga ramar – när visioner behöver konkretiseras och strukturer sättas.
Var det en större utmaning och roligare att renovera och bygga upp museet än att nu driva det vidare?
— Ja – och det är också där min styrka ligger: i att strukturera, leda och förverkliga idéer från grunden. Det är något särskilt med att bära helhetsansvaret i ett komplext projekt, från vision till färdig verksamhet. Att förvalta ett färdigt koncept kräver en annan profil.
Vad är du mest stolt över kring ditt arbete med Apotekarsocietetens museum?
— Att ha förvandlat ett dolt kulturarv till en tillgänglig, inspirerande och professionell publik verksamhet. Museet är fysiskt stort men organisatoriskt litet, vilket kräver både strategisk blick och operativ förmåga – från budget och samlingar till pedagogik och partnerskap. Det har varit meningsfullt att bidra till att synliggöra farmacins historia och samtidigt stärka Apotekarsocietetens roll som bärare av en yrkeskårs stolthet och kunskap.
Vad har du för planer för framtiden?
— Jag avslutar mitt uppdrag i augusti och förbereder mig för en ny fas. Planen är att kombinera frilansuppdrag med fördjupning inom förändringsarbete. Med erfarenhet av att driva komplexa processer ser jag fram emot att stötta andra – inom kulturarv, kommunikation och organisationsutveckling – i strategiska och kreativa sammanhang, gärna med internationell förankring. Jag söker mig dit det finns verklig potential att bygga något som gör skillnad.
Läs mer >> Apoteksmuseet inte hemligt längre – öppnar upp för alla