
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson tog emot delbetänkandet från utredningen om läkemedelsbegränsningar vid bristsituationer från den särskilda utredaren Anders Ahlsson.
Vid en presskonferens överlämnade Anders Ahlsson, regiondirektör och särskild utredare för utredningen om felaktig läkemedelsförskrivning, ett delbetänkande till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).
— Utredningens uppdrag var att analysera och ta ställning till om rätten att förskriva och expediera ett visst läkemedel bör kunna begränsas i bristsituationer, säger Anders Ahlsson vid presskonferensen.
— Vi svarar: ja, på den frågan. Vi tycker det är rimligt att förebygga hot mot liv och hälsa, och för att värna en behovsprincip, att läkemedelsverket ska kunna tillfälligt begränsa förordnande och utlämnade av läkemedel i bristsituation. Det behövs för att de som har störst behov av läkemedel ska ha tillgång till det.
Läkemedelsbrist kan uppstå av flera olika anledningar, såsom tillverkningsproblem, distributionsproblem, brist på verksamma ämnen eller oväntat hög efterfrågan.
Utredningen föreslår en lagändring som innebär att Läkemedelsverket ska kunna införa tillfälliga begränsningar vid förordnande och utlämnande av läkemedel, både när en brist uppkommit och när det finns risk för brist.
Begränsningarna ska gälla både human- och veterinärmedicinska läkemedel som förskrivs på recept och läkemedel som rekvireras inom sjukvården och som gäller förordnande och/eller utlämnande av läkemedel vid apotek.
Begränsningarna ska vara nödvändiga för att skydda liv och hälsa och kan utformas på olika sätt, exempelvis genom att begränsa förordnande till vissa yrkesgrupper eller indikationer, eller genom att begränsa mängden läkemedel som får förordnas.
För att underlätta tillämpning och kontroll av föreskrifterna föreslås E-hälsomyndigheten få i uppdrag att utreda möjligheten att införa systemstöd. Inspektionen för vård och omsorg, Läkemedelsverket och länsstyrelserna ska ha tillsynsansvar för att säkerställa att föreskrifterna följs.
— Det är avgörande att vi har flera olika verktyg för att kunna hantera situationer med brist på läkemedel i Sverige. Genom att ge Läkemedelsverket befogenhet att införa tillfälliga begränsningar får vi ytterligare åtgärder att vidta vid bristsituationer. Med den här ändringen kan vi säkerställa att de mest behövande patienterna får tillgång till nödvändiga läkemedel, även i bristsituationer, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.
Förslaget ska nu ut på remiss.

Björn Södergård, professionsutvecklare på Sveriges Farmaceuter.
Sveriges Farmaceuters professionsutvecklare Björn Södergård är utsedd till expert i utredningen.
— Det är bra att det nu förhoppningsvis, om regeringen tar förslaget vidare, blir ett tydligt mandat för Läkemedelsverket att kunna begränsa förskrivningsrätten vid allvarliga bristsituationer. Samtidigt kan det leda till merarbete på apoteken beroende på hur Läkemedelsverket hanterar de enskilda fallen, säger Björn Södergård.
Utredningen om felaktig läkemedelsförskrivning ska slutredovisas senast den 12 mars 2026.
Läs mer >> ”Inte acceptabelt att inte ge rätt läkemedel till rätt patient”
Vill ha svar om begränsning i rätten att expediera läkemedel