Sökfönstret till högskolan snart stängt – ljus framtid för receptarier
Det är digert utbud som dukas upp för de som snart ska börja studera. De som tar sikte på receptarieyrket har särskilt goda förutsättningar att få jobb – både på kort och lång sikt.

Lindha Lydahl tog sin examen från receptarieprogrammet vid Umeå universitet sommaren 2024.
Växande årskullar bland studenterna, lågkonjunktur och ett försämrat läge på arbetsmarknaden. Det är några av de faktorer som Universitets- och högskolerådet (UHR) lyfter för att förklara det höga ansökningstrycket man sett till landets högskolor de senaste åren.
Den gångna höstterminen var inget undantag. Totalt sökte drygt 450 000 personer en utbildning – och söktrycket väntas fortsätta under 2025.
Samtidigt är det lätt att bli dyster. När Arbetsförmedlingen i början av året presenterade siffror över läget på arbetsmarknaden kunde man konstatera att arbetslöshetssiffrorna var de högsta på tre år. I slutet av januari var nära 381 000 personer inskrivna som arbetslösa.
Inom vissa branscher ser det desto ljusare ut, både i nuläget och på sikt. Receptarier sticker ut på flera sätt. Arbetsförmedlingens bedömning, som baseras på myndighetens egen verksamhetsstatistik och statistik från SCB, är att möjligheten till arbete i dagsläget är stor. Så även de kommande fem åren.
Prognosen reflekteras inte minst på Platsbanken hos Arbetsförmedlingen. I skrivande stund ligger runt 500 jobbannonser om receptarietjänster ute.
Detsamma gäller apotekare. Även där ser långtidsprognosen god ut samtidigt som jobbannonserna avlöser varandra redan i dagsläget.
En som gått receptarieprogrammet är Lindha Lydahl, 47, från Ystad. Hon studerade vid Umeå universitet och tog sin examen förra året. Nu jobbar hon som receptarie på ett apotek i Sjöbo, Skåne.
– Det bästa är kundkontakten, att känna att man kan göra skillnad. Man kan hitta saker som kanske har blivit fel i någon tidigare instans, och ge tips och råd till kunderna om hur de kan förbättra sin medicinering.
Lindha har tidigare arbetat som apotekstekniker men valde att byta bana när professionen inte längre fick hantera läkemedel på samma sätt som tidigare. Receptarie blev det givna valet.
– Utifrån det jag vill jobba med räckte det med receptarieprogrammet för mig, jag behövde inte de två extra åren för att bli apotekare. Att det blev Umeå berodde på att jag hört så mycket gott om utbildningen, och som sydskåning lockades jag också till Norrland.
Sista dagen att söka in till högskolorna är den 15 april.
Läs också: Framtidens receptarie vinner pris för bästa presentation
Läs också: ”Receptarier ska inte behöva gå back på att utbilda sig”