”Använd försvarets pengar till att säkra tillgången till läkemedel”
En del av pengarna i de nya försvarspaketen bör gå till läkemedel, anser Lif:s Bengt Mattsson.
- På Sverigenivå är det rimligt att en del av satsningarna på att stärka det militära försvaret används för att bygga en robust läkemedelsförsörjning.

EU-kommissionen vill stärka den europeiska läkemedelsindustrin och förbättra tillgången till viktiga läkemedel.
EU-kommissionen har föreslagit en förordning för att förbättra tillgången till kritiska läkemedel i EU genom att uppmuntra till en diversifiering av leveranskedjan och främja läkemedelstillverkningen i EU, uppger EU-kommissionen i ett pressmeddelande.
Ett läkemedel anses vara kritiskt om det används vid mycket allvarliga sjukdomar och inte lätt kan ersättas av andra läkemedel, vid till exempel en bristsituation. Det handlar exempelvis om vacciner, antibiotika och läkemedel för sällsynta sjukdomar.
Förslaget syftar till att stärka den europeiska läkemedelsindustrin, förbättra tillgången till kritiska läkemedel samt till andra läkemedel av gemensamt intresse som inte finns tillgängliga på vissa marknader och bidra till den europeiska hälsounionens mål att patienter i EU har tillgång till de läkemedel de behöver när de behöver dem.
Förordningen, Critical Medicines Act, ska minska EU:s problematiska beroende av ett fåtal leverantörer och öka unionens motståndskraft. Det kompletterar redan pågående initiativ för att hantera läkemedelsbrist och säkra en stabil försörjning.
Under senare år har flera medlemsländer inklusive Sverige drabbats av läkemedelsbrist vilket Svensk Farmaci har uppmärksammat. Globala kriser som covid-19-pandemin och geopolitisk oro har visat på EU:s sårbarheter.
Critical Medicines Act ska underlätta investeringar för läkemedelsföretag för ökad tillverkning i Europa och främja åtgärder för mer robusta leveranskedjor. Dessutom ska den ge medlemsländer möjlighet att samarbeta för att stärka sin förhandlingsposition vid upphandling av läkemedel.
Huvudförslagen i Critical Medicines Act är:
- EU:s tillverkningskapacitet av kritiska läkemedel ska stärkas genom strategiska projekt.
- Offentlig upphandling ska användas för att främja pålitliga leveranskedjor för kritiska läkemedel och förbättra tillgången till andra viktiga läkemedel.
- Stöd till samordnad upphandling mellan EU-länder för att säkerställa rättvis tillgång till viktiga läkemedel inom unionen.
- Man ska undersöka hur internationella partnerskap kan minska beroendet av ett fåtal leverantörer.

Bengt Mattson expert inom läkemedelsförsörjning på Lif.
Lif stödjer EU-kommissionens ambition att stärka läkemedelsförsörjningen i Europa men ser flera utmaningar som behöver hanteras för att förordningen ska ge önskad effekt. En aspekt är hur Critical Medicines Act samspelar med EU:s kommande nya läkemedelslagstiftning, säger Bengt Mattson expert inom läkemedelsförsörjning på Lif. Det finns enligt honom en risk för kollision och överlappning.
— Jag ser också en risk på hemmaplan. Arbetet som pågår i EU, med både reviderad läkemedelslag och förslagen i Critical Medicines Act kan komma i konflikt med det svenska arbetet med att bygga upp beredskapslager, säger Bengt Mattson i ett pressmeddelande.
Om varje EU-land börjar bygga lager samtidigt, och på flera nivåer parallellt, kan det paradoxalt nog leda till större läkemedelsbrist än tidigare i både EU och Sverige. Stora lager är också svåra att flytta.
— Det krävs en väl samordnad strategi. Annars riskerar vi en situation där läkemedel blir inlåsta i olika lager, vilket gör dem svåra att omfördela vid akuta behov, säger Bengt Mattson.
Ett förslag i Critical Medicines Act är möjligheten till statsstöd för läkemedelsindustrin. Det innebär en risk för snedvridning av konkurrensen, anser Bengt Mattson.
— Om vissa företag får stöd men inte andra kan det påverka marknadsdynamiken och leda till en osund konkurrenssituation. Att EU känner sig tvungna att subventionera produktion visar dessutom att näringspolitiken inte har lyckats göra Europa tillräckligt attraktivt för läkemedelstillverkning. Här finns mycket att göra.
När det gäller upphandling välkomnar Lif breddningen av kriterier och ambitioner. Att införa upphandlingsregler som inte enbart fokuserar på lägsta pris utan även premierar leverantörer som historiskt kan visa upp pålitlig leveranssäkerhet är en fråga Lif länge drivit.
— Vi vill dessutom se att både miljö- och klimathänsyn vägs in.
Bengt Mattsson påpekar att Life science-sektorn är en viktig strategisk tillgång som levererar innovativa läkemedel och behandlingar som är avgörande för människors hälsa och säkerhet.
Med tanke på dess betydelse borde en del av unionens försvarsutgifter – inklusive de finansiella mekanismerna i det nya försvarspaketet – gå till att stödja Critical Medicines Act och försörjningen av kritiska läkemedel, anser Bengt Mattsson.
Men även andra åtgärder som spelar en central roll för att stärka hälsa och motståndskraft borde omfattas, såsom vaccinering genom hela livet och strategier för sekundärprevention, säger Bengt Mattson.
— Och på Sverigenivå är det rimligt att en del av satsningarna på att stärka det militära försvaret används för att bygga en robust läkemedelsförsörjning. Ett starkt totalförsvar kräver stora investeringar i både det militära och det civila försvaret, och läkemedelstillgång är en central del av det senare.
Läs mer >> ”Bristsituationer skapar ökad arbetsbelastning för apotek”
”Allvarligt nationellt läge” vad gäller brist på dropp i Sverige
“Restsituationer skapar fortsatt ökad arbetsbelastning för apotekspersonal”