Apoteksjobb i stället för gänguppdrag och utanförskap
Tio apotek i Stockholm och Sundsvall ger elever i åttonde klass extrajobb under ett år.
- Vi vill vara med och bryta utanförskapet genom att öppna de dörrar vi själva har makt över, säger Hannah Schultz, chef för HR på Apoteket.

Apoteket lanserar en ny anställningsmodell, SAO-jobb, för att förhindra utanförskap.
32 arbetsgivare, skolor och samhällsaktörer i initiativet Nästa Generation Sverige lanserar en ny anställningsmodell, studiemotiverande arbetslivsorientering (SAO) för ungdomar i utsatta områden, utanför skoltid.
Som ett alternativ till den två veckor långa prao-tiden för elever i årskurs åtta ska eleverna få arbeta med ”riktiga arbetsuppgifter” två timmar i veckan, under ett helt år, skriver aktörerna på DN Debatt.
Vägen in på den svenska arbetsmarknaden påverkas av var du bor, vem du känner – och vilka dina föräldrar är. Det gör att många ungdomar riskerar att fastna i en negativ spiral.
Apoteket är en av de engagerade i initiativet som vill visa hur jobb för unga kan minska utanförskapet och skapa kontakter och kunskaper för livet.
Tio apotek i Stockholm och Sundsvall ger under våren elever i åttonde klass extrajobb vid sidan av studierna.
— Vi är en arbetsgivare över hela landet, även i utsatta områden. Vi vet att det är svårt för de flesta att få sitt första jobb, särskilt svårt kan det vara om man saknar kunskap om vilka möjligheter som finns och kontakter. Vi vill vara med och bryta utanförskapet, genom att öppna de dörrar vi själva har makt över. Vi vill vara med och jämna ut startlinjen, för våra ungdomars skull – och för Sverige, säger Hannah Schultz, chef för HR på Apoteket i ett pressmeddelande.

Hannah Schultz, chef för HR på Apoteket.
Elever från Väsby skola i Upplands Väsby och S:t Olofsskolan i Sundsvall välkomnas till betalt jobb två timmar i veckan under ett år. På Apoteket blir de en del av gemenskapen och får lära sig hur det går till på apotek och vilka möjligheter det finns inom yrket farmaceut.
— För oss som arbetsgivare är det en möjlighet att visa fler av nästa generations talanger vilka möjligheter som finns inom just vår bransch. Vi ser också en stor chans till att lära av varandra. Vi får här möjlighet att få inspel och idéer från den yngre generationen, säger Hannah Schultz.