Alla ska utbildas för att minska sin egen och andras ensamhet
Apoteket lanserar ny intern utbildning om ofrivillig ensamhet som riktar sig till alla medarbetare.
- Tillsammans kan vi skapa en mer inkluderande arbetsplats och omtänksamma kundmöten, säger kommunikationschef Elin Jarl.

Hillevi Busch, Jakob Forssmed, Rasmus Nerman och Louise Skalin.
Ofrivillig ensamhet är ett folkhälsoproblem som tyvärr utvecklas i fel riktning, både bland äldre och yngre i Sverige. Var femte person över 16 år i Sverige uppger att de besväras av ensamhet, enligt Folkhälsomyndigheten.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) initierade i december 2023 ett företagsnätverk för ökad gemenskap och mot ofrivillig ensamhet. I nätverket ingår bland andra Apotek Hjärtat och Apoteket.
På Apoteket möter de varje dag många människor i deras vardag, människor som ibland känner sig väldigt ensamma. Det märks framför allt bland kunderna men problemet kan även förekomma på deras egna arbetsplatser.
Under Apotekets hållbarhetsvecka lades i år allt fokus på ofrivillig ensamhet.
— Hållbarhetsveckan är en årlig tradition på Apoteket och vi fokuserar i år på den sociala hållbarheten och ofrivillig ensamhet som har en direkt påverkan på människors hälsa, både den mentala och fysiska. Under veckan får vi genom olika aktiviteter lära oss mer om detta folkhälsoproblem som drabbar var femte vuxen, säger Apotekets kommunikationschef Elin Jarl.
— Motsatsen till ofrivillig ensamhet är gemenskap och inkludering. Tillsammans kan vi skapa en mer inkluderande arbetsplats och omtänksamma kundmöten. Därför vill vi hylla goda exempel från vardagen och öka kunskapen hos våra kollegor med en ny utbildning och inspirerande föreläsningar, säger Elin Jarl.
Under veckan genomfördes en rad aktiviteter och bland annat besökte Jakob Forssmed Apotekets kontor i Solna för att berätta mer om utmaningar i samhället relaterat till ofrivillig ensamhet, regeringens arbete på området samt företagsnätverket.
Förutom socialministern deltog Hillevi Busch som är utredare och projektledare för den rapport och nationella strategi mot ofrivillig ensamhet som Folkhälsomyndigheten presenterade för ett par veckor sedan.
I det efterföljande panelsamtalet deltog vd Rasmus Nerman och delade exempel på hur de dagligen möter ensamhet i deras verksamhet och vad de kan göra för att vara mer inkluderande på arbetsplatserna.
Moderator var Louise Skalin, chef kvalitet, farmaci och hållbarhet.
Vidare har Apoteket tillsammans med Systembolaget och Ikea deltagit i en digital kampanj där man uppmanat till ett enkelt hej, och visat att en sådan enkel handling kan göra skillnad.
De har även haft fikaträffar med pensionärer på utvalda apotek i samarbete med SPF Seniorerna och haft två föreläsningar, i Södertälje och Västerhaninge, där farmaceuter från lokala apotek kom till SPF Seniorerna lokala föreningar för att berätta om läkemedelsbehandling för äldre och annat kring apotek och läkemedel samt svara på frågor.
Apoteket har även tagit fram en e-utbildning för alla medarbetare i syfte att fördjupa kunskapen om ofrivillig ensamhet bland alla medarbetare samt att visa på metoder för att minska både sin egen och andra människors ensamhet. Utbildningen går också in på verktyg som finns på Apoteket sedan tidigare och hur dessa kan användas för att skapa en mer inkluderande arbetsplats.
Utbildningen baseras bland annat på insikter från företagsnätverket och statistik från Folkhälsomyndigheten och har arbetats fram av arbetsgruppen för Hållbarhetsveckan.
Läs mer >> Medarbetare får utbildning i att förebygga ofrivillig ensamhet