”Stärk svensk forskning och vård för att möta framtida pandemier”
Regeringen och regionerna behöver agera kraftfullare mot virussjukdomar för att rusta samhället inför kommande pandemier och hantera samhällsutmaningar. Det skriver Sveriges Farmaceuters förbundsordförande Agnieszka Madej och andra aktörer i Altinget.

Debattörer kräver att virusforskningen och annan medicinsk forskning ska stärkas.
Sveriges Farmaceuters förbundsordförande Agnieszka Madej debatterar tillsammans med 30 andra aktörer inom akademi, vård och näringsliv via genom Forska!Sverige i Altinget.
Inlägget kommer på femårsdagen av när Världshälsoorganisationens, WHO, deklarerade att spridningen av covid-19-viruset sars-cov-2 var en pandemi. Samma dag avled den första personen i Sverige av covid-19.
De uppmanar till tre åtgärder:
- Investera i starka och hållbara forskningsmiljöer
Det krävs stark grundforskning om vi ska ha en god beredskap mot virussjukdomar och pandemier. Forskningsinfrastruktur, till exempel högteknologiska plattformar som möjliggör avancerade analyser, behöver få en långsiktig finansiering, samt vara samordnad och tillgänglig för vårdpersonal och forskare i hela landet. - Ge mer plats åt forskning i vården
Forskning ger ny kunskap och nya verktyg som hälso- och sjukvården kan använda för att upptäcka och förstå, behandla och förhindra virussjukdomar. Steget till att få in nya metoder i vården upplevs dock som stort och onödigt svårt. Regionerna bör säkerställa att anställda inom hälso- och sjukvården har tid och utrymme att delta i kliniska studier. Forskningen som sker inom vården behöver även följas upp på nationell nivå. - Öka investeringarna i medicinsk och hälsovetenskaplig forskning
Forskningsframsteg ökar möjligheten till prevention, effektivare diagnostik och behandling. Det räddar liv och sparar pengar. Idag motsvarar de statliga investeringarna i medicinsk och hälsovetenskaplig forskning mindre än 1,5 öre per vårdkrona. Vi uppmanar regeringen att arbeta för att de statliga investeringarna på sikt ska motsvara 4 öre per vårdkrona.