
Maria Wanrud är Läkemedelsverkets representant i CMA.
Det är Critical Medicines Alliance (CMA) som i en ny rapport föreslår åtgärder för att säkra tillgången till viktiga läkemedel i Europa. I rapporten manas EU att agera kraftfullt för att stärka den europeiska läkemedelsindustrin och minska importberoendet.
De senaste årens ökning av brist på viktiga läkemedel är problematisk för EU:s medlemsstater och i rapporten varnar CMA för fortsatt allvarliga brister i tillgången på viktiga läkemedel i Europa.
— EU har redan vidtagit åtgärder, bland annat genom en mer samordnad strategi, för att minska risken för brist på läkemedel. Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) utökade mandat och arbetet via den verkställande styrgruppen (MSSG) har bidragit till en sådan, ny strategi. En första EU-förteckningen över viktiga läkemedel togs fram 2023 och den reviderade versionen innehåller över 270 aktiva substanser. Fler åtgärder ingår i den föreslagna översynen av läkemedelslagstiftningen och ytterligare åtgärder kommer att presenteras i kommissionens förslag till en biotekniklag, säger Maria Wanrud som är Läkemedelsverkets representant i CMA, i ett pressmeddelande.
Händelser som covid-19-pandemin och invasionen av Ukraina har förvärrat situationen och påverkat patienternas tillgång till läkemedel. Oväntad ökad efterfrågan, problem med tillverkning och kvalitet, nedläggning eller flytt av tillverkningsanläggningar är andra orsaker till att det är brist på en viss produkt.
Rapporten är framtagen av CMA:s styrgrupp i samråd med ett brett spektrum av intressenter, företrädare från myndigheter, politiken, läkemedelsindustrin, hälso- och sjukvården och civilsamhället. Från Sverige deltar förutom Läkemedelsverket bland annat Socialstyrelsen, Karolinska institutet och Sveriges kommuner och regioner.