Apotekare och läkare tar över som läkemedelsexperter
Pauline Raaschou och Elin Dahlén tar över Stiftelsen Nepi – nätverk för läkemedelsepidemiologi.
- Min farmaceutiska kompetens som apotekare kommer att passa bra in i Nepi, säger Elin Dahlén.
Mikael Hoffmann, överläkare och nuvarande chef för Stiftelsen Nepi – nätverk för läkemedelsepidemiologi, går i pension 1 februari 2025.
Från och med 1 mars 2025 efterträds han av Pauline Raaschou överläkare i klinisk farmakologi och ordförande för Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp äldres hälsa.
Redan vid årsskiftet tillträder Elin Dahlén som apotekare med analysansvar. Hon har ett särskilt intresse för läkemedelsanvändning hos barn och unga och lämnar nu en tjänst som utredare vid Läkemedelsverkets farmakoepidemiologiska enhet.
Både Pauline Raaschou och Elin Dahlén är disputerade inom läkemedelsepidemiologi.
Jag börjar med den klassiska sportfrågan: hur känns det?
— Det känns jättebra! Jag ser verkligen fram emot nya jobbet på Nepi och att få arbeta tillsammans med Pauline Raaschou och styrelsen, säger Elin Dahlén och fortsätter.
— Jag vill passa på att uppmärksamma Michael Hoffman och hans gedigna arbete för en bättre läkemedelsanvändning.
För de som inte känner till Nepi, hur skulle du beskriva det?
— Nepi, Nätverket för läkemedelsepidemiologi, är en stiftelse som arbetar på uppdrag från Sveriges riksdag för att främja uppföljning av läkemedelsanvändning och läkemedelseffekter i befolkningen. Apotekarsocieteten och Svenska läkaresällskapet står bakom Nepi.
Vad kommer du att bidra med som ny i den organisationen?
— Läkemedelsepidemiologi, uppföljning av hur läkemedel används i befolkningen, är viktigt och något jag har arbetat med de senaste 15 åren. Jag hoppas att mina kunskaper inom läkemedelsepidemiologi i kombination med min farmaceutiska kompetens som apotekare kommer att passa bra in i Nepi.
Du tillträder som apotekare med analysansvar, kan du vidareutveckla dina ansvarsområden?
— Jag kommer att arbeta vidare med läkemedelsuppföljning på olika sätt. Det kan exempelvis handla om informationsinsatser och metodstöd, men även samarbeten med hälso- och sjukvården, akademin och myndigheter. Nepi kommer att vidareutveckla arbetet kring läkemedelsuppföljning, gärna med aktiviteter på flera ställen runtom i Sverige.
Elin Dahlén är särskilt intresserad av läkemedelsanvändning hos barn och unga, och disputerade med en avhandling om hur barn i Stockholm använder astmaläkemedel.
— Under mitt avhandlingsarbete fick jag möjlighet att fördjupa mig i svenska hälsodataregister och hur man praktiskt arbetar med dem. Jag fick också chansen att arbeta med olika typer av data från det så kallade BAMSE-projektet. BAMSE-projektet (Barn Allergi Miljö Stockholm Epidemiologi) inkluderar över 4000 personer som har följts från födsel och som fortfarande pågår efter 30 år. Erfarenheterna från doktorandtiden kommer jag ha stor nytta av i Nepi, säger Elin Dahlén och fortsätter.
— Att barn använder läkemedel är något som kanske inte alla tänker på. Ungefär hälften av alla barn i Sverige har fått ett receptbelagt läkemedel det senaste året.
Du lämnar en roll som utredare vid Läkemedelsverkets farmakoepidemiologiska enhet, vilken nytta kommer du ha av den erfarenheten i din nya roll?
— På Läkemedelsverket har jag fortsatt att arbeta med analys och uppföljning av läkemedelsanvändningen i Sverige. Arbetet har dels inkluderat uppföljning av behandlingsrekommendationer och regeringsuppdrag dels frågor kring barns läkemedelsanvändning. Kunskaperna från analysarbetet och erfarenheten som utredare på en myndighet kommer jag att ta med mig i mitt nya arbete på Nepi.
Mikael Hoffmann är mycket nöjd med sina efterträdare.
— Jag är mycket glad över att två så kompetenta kollegor med många års erfarenhet från arbete med läkemedelsfrågor inom hälso- och sjukvården nu tar över. De kompletterar varandra utmärkt genom forskning inom barn respektive äldres läkemedelsanvändning. Jag och styrelsen har stort förtroende för deras förmågor att utveckla verksamheten för att förbättra uppföljning av hur läkemedel används i Sverige, säger Mikael Hoffmann i ett pressmeddelande.
— Nepis arbete för en bättre läkemedelsanvändning är minst lika viktigt idag som för 30 år sedan då stiftelsen bildades. Mikael har gjort ett stort avtryck i debatten kring strategiska läkemedelsfrågor i Sverige och det ska bli riktigt kul att fortsätta utveckla verksamheten framöver med Pauline och Elin, säger Björn Wettermark, styrelseordförande för Nepi och professor i läkemedelsepidemiologi vid Uppsala universitet i samma pressmeddelande.