Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Regeringen måste träda in och ta Läkemedels­verket i örat”

Centerpartiet saknar underlag om patientskador, och om de nya reglerna för apotekens e-handel kan äventyra patientsäkerheten. Nu kräver de att regeringen agerar.
- Det finns verktyg för att styra myndigheterna i rätt riktning utan för den sakens skull ägna sig åt ministerstyre, säger riksdagsledamot Christofer Bergenblock.

Läkemedelsverket har tagit beslut om nya föreskrifter för apotekens distanshandel som börjar gälla den 1 november 2025, vilket Svensk Farmaci rapporterat om flera gånger.

Kritiken har varit hård från bland annat Apotea och Meds som anser att kunder och patienter i glesbygden kommer att drabbas eftersom de nya reglerna kommer att begränsa möjligheterna till hemleverans av läkemedel som handlats på nätet.

Även Centerpartiet är kritiska och riksdagsledamot Christofer Bergenblock, talesperson för omsorgs- och funktionshinderspolitik, begärde att Joakim Brandberg, vikarierande general­direktör på Läkemedels­verket, skulle komma till socialutskottet och förklara sig.

Den 12 december besökte Joakim Brandberg, Annika Babra, enhetschef vid Läkemedelsverket och Lena Björk, direktör för Läkemedelsverkets tillsynsverksamhet, socialutskottet för att ge mer information.

Christofer Bergenblock är inte alls nöjd med utfallet.

— Jag tycker att det blir mer och mer tydligt att det här nya regelverket är en skrivbordsprodukt utformad utifrån ett storstadsperspektiv där alla har nära till ett utlämningsställe eller en paketbox och där man helt har missat vilka konsekvenser det här får på våra landsbygder och framförallt glesbygder i vårt land, säger Christofer Bergenblock till Svensk Farmaci.

Han berättar att han frågade efter underlag kopplat till patientskador med det nuvarande systemet.

— Men de kunde inte klargöra att det lett till någon som helst patientskada någon gång. Det är ett av argumenten för att öka regleringen, att det nuvarande systemet skulle kunna leda till att folk inte skulle få sina mediciner eller att barn eller andra personer bryter upp läkemedelsförpackningar och stoppar i sig läkemedel. Men de kan inte peka på ett enda exempel där det har inträffat, säger Christofer Bergenblock.

— Jag frågade även om de gjort någon konsekvensanalys kopplat till risken att människor som bor i våra glesbygder och framförallt äldre och funktionshindrade inte får tag på sina läkemedel i tid, med risk för patientskador på grund av de nya reglerna. Men någon sådan analys hade de inte gjort.

Christofer Bergenblock berättar vidare att han hade efterfrågat om Läkemedelsverket visste hur många hushåll som, enligt honom, “kommer att drabbas” av de nya reglerna, men inte heller där fanns det något svar att få.

— En av märkligheterna i redovisningen var att de menade att kravet på att lämna paketen i en brevlåda också hängde ihop med att brevlådorna i sig skulle vara en garant för bevarad läkemedelskvalitet. Det tycker jag var en rätt märklig formulering. Jag frågade vad de menade eftersom vi inte har några standardiserade brevlådor i Sverige. En del är av plast, en del är av plåt, andra är rostiga och en del står i sommarvärmen. Jag har oerhört svårt att se att våra brevlådor skulle vara någon garanti för läkemedelskvalitén.

Christofer Bergenblocks bild är att Läkemedelsverket beslut kommer att leda till kännbara konsekvenser som att det kommer att försvåra för människor att få tillgång till läkemedel särskilt för äldre och funktionsnedsatta som har det svårare att ta sig till ett utlämningsställen eller paketbox.

— Ifrån Centerpartiet menar vi att regeringen nu måste träda in och ta Läkemedelsverket i örat, säger Christofer Bergenblock.

Centerpartiet kommer fortsätta att bilda opinion i frågan, och ännu en gång ta upp den med sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

— Vi tycker att regeringen borde kräva den konsekvensanalys som Läkemedelsverket inte själva har gjort för att få en bättre bild av vad de nya föreskrifterna egentligen innebär, säger Christofer Bergenblock.

— Jag tycker definitivt att Läkemedelsverket bör tänka om och riva upp det här beslutet. Här har man hamnat helt fel.

Under interpellationsdebatten i riksdagen sa Acko Ankarberg Johansson att regeringen inte kommer att gripa in med något ministerstyre, för det är inte tillåtet enligt lag, men kommer följa frågan “för konsekvenserna för patienterna är av största vikt”.

— Regeringen kan inte riva upp ett myndighetsbeslut, det är helt riktigt. Men det är också väldigt lätt att att gömma sig bakom vad myndigheterna har tagit för beslutat. Du kan mycket väl ha en åsikt i frågan som minister även om en myndighet har tagit beslutet, säger Christofer Bergenblock.

— Som minister har man rätt att kräva underlag från sina olika myndigheter och jag tycker att ministern ska kräva en konsekvensbeskrivning av det här beslutet. Regeringen har sedan möjlighet att styra sina myndigheter via regleringsbrev. Det sker rätt ofta i andra sammanhang där ansvarig minister utnyttjar de verktyg som finns för att styra myndigheterna i rätt riktning utan för den sakens skull ägna sig åt ministerstyre. Det tycker jag ministern borde göra även i det här fallet.

Läs mer >> “Av 50 miljoner försändelser på fyra år har fyra stulits”

Klart med skärpta regler för apotekens e-handel

Nya reglerna för e-handel “är ett hot mot patientsäkerheten”

“Pausa införandet av de nya reglerna för apotekens e-handel”

Mest läst