Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Dags för en ­bättre­ arbets­miljö, dags för söndags­stängda apotek” 

Det kommer bli en utslagning. Vi kommer troligen att få se minst en aktör med fysiska apotek läggas ned och två e-handelsapotek. När händer det? Ingen vet, men innan 2030 i alla fall. Under tiden vi väntar på strukturomvandlingen kan vi åtminstone införa en enkel åtgärd: söndagsstängt på landets apotek. Det skriver Andreas Rosenlund i ett nytt blogginlägg.

Arbetsmiljö på apotek är en het potatis. Det vittnas om odrägliga arbetsförhållanden, tunga pass och att särskilt cheferna får slita ont. De jobbar jämnt, inklusive på fritiden.  

För 20 år sedan dundrade debatten om apoteksmonopolets tillkortakommanden. Tillgängligheten var usel, det var för få apotek och de stängde för tidigt. Ibland kunde hela köpcentrum vara söndagsöppet, men inte apoteket. Frustrationen hos apotekskunderna frodades och gliringar om slow motion-farmaceuter i birkenstock levererades med ett hånflin. Monopolet konstaterade också att det var närmast omöjligt att öka tillgängligheten på apoteksservice genom fler apotek eller utökade öppettider eftersom det var brist på apotekare och receptarier. Det skulle helt enkelt inte gå att bemanna apoteken. 

Sen kom apoteksomregleringen och plötsligt fick vi 50 procent fler apotek och antalet öppettidstimmar har mångfaldigats. Idag finns inga köpcentrum där apoteken fått privilegiet att ha egna öppettider. På ICA håller apoteken öppet lika länge som affären i övrigt, ibland till 22. Konkurrensen är stenhård, öppettider och service är ledord i kampen om kunderna. Så vad kan då lösa knuten om den hårda konkurrensen och den bristande arbetsmiljön?  

Antalet apotek måste ned för att frigöra fler farmaceuter och öka lönsamheten per apotek

Det finns säkert flera svar på det, men ur ett strukturperspektiv måste antalet apotek ned för att frigöra fler farmaceuter och öka lönsamheten per apotek. Och en del av det utökade utrymmet investeras i kompetens och medarbetare. Idag täcker inte receptexpedieringen kostnaderna för apotekens farmaceuter, de måste finansieras av annan försäljning. Antalet recept kommer inte påverkas av färre apotek, men om fler kunder hämtar ut recept på samma apotek så ökar lönsamheten. Och ja, det kan gynna e-handelsapoteken.

Vi har fler apoteksaktörer än vad som är rimligt

Sen har vi också fler apoteksaktörer än vad som är rimligt. Lönsamheten blir lidande. Långsiktigt är det inte hållbart utan vi kommer troligen få se att minst en aktör med fysiska apotek läggas ned och troligen två e-handelsapotek. Det kommer bli en utslagning. När händer det? Ingen vet, men innan 2030 i alla fall. 

Under tiden vi väntar på den strukturomvandlingen kan vi åtminstone införa en enkel åtgärd: söndagsstängt på landets apotek. I Norge har fack och arbetsgivare kommit överens om söndagsstängt, Tyskland har haft ett allmänt förbud mot söndagsöppna butiker i över hundra år. Polen, Norge och Belgien har också söndagsstängt. Systembolaget har söndagsstängt. Det är ett litet steg i att underlätta vardagen för landets farmaceuter, en dag ledig i veckan för alla och en var. Och skulle tillgängligheten till läkemedel påverkas dramatiskt av detta? Nej. 

Mest läst