Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Det är ett  privilegium att jobba här”

Apoteket Lejonet i Malmö sägs vara det äldsta apoteket i Sverige som fortfarande är öppet för allmänheten. Den historiska prägeln märks inte minst på kund­demografin – som till ovanligt stor del består av turister.

Apoteket Lejonet på Stortorget i Malmö.

Gunilla Nilsson kom till Apoteket Lejonet första gången som praktikant 1992.

En ung kvinna tittar sig storögt omkring inne på apoteket. Hon vänder sig mot sin kompis. ”Du sa att det såg ut som i Harry Potter, och det gör det verkligen!”

Stengolvet inuti apoteket går i schackliknande mönster av vitt och vinrött. Snillrika detaljer är snidade i valnötsträet, väldiga takkronor i matt metall hänger ned och kassett­taket är fyllt med gyllene lejon och ormskålar.

Beläget på Stortorget i Malmö, i Teschska palatset, ligger Apoteket Lejonet. Lejonet är ett av Sveriges fyra kulturapotek. De övriga är Storken och Korpen i Stockholm, samt Svanen i Lund. Samtliga ägs av Apoteket AB.

— Jag har jobbat här i åtta år och jag upptäcker fortfarande saker som jag inte sett innan. Häromdagen märkte jag att det sitter två stora lejonhuvuden i taket ovanför entrén. Men min favorit är nog glasbägaren med en lapp som det står ”Döden på apoteket”, säger Sara Sztark.

Sara Sztark är receptarie på Apoteket Lejonet. Här har hon arbetat i åtta år. Tidigare var hon på Apoteket Hjärtat i Landskrona, där hon fick jobberbjudande direkt efter att ha gått färdigt farmaceutprogrammet i Kalmar.

Sara Sztark på Apoteket Lejonet på Stortorget i Malmö. Fotat av Apelöga för Svensk Farmaci

Sara Sztark jobbar på ”apotekens Rolls Royce”, Apoteket Lejonet i Malmö.

Sara Sztark har varit här länge men Lejonet har funnits längre. Mycket, mycket längre. 1898 flyttade man in i sina nuvarande lokaler på Stortorget i Malmö. Men faktum är att apoteket varit i bruk redan sedan 1571. Därmed är Lejonet Sveriges äldsta apotek. Beroende på hur man ser det.

I en tidigare artikel i Svensk Farmaci försöker dåvarande chefredaktör Nils Bergeå komma fram till vilket som faktiskt är Sveriges äldsta apotek. I sin text skriver han att Apoteket Lejonet är Sveriges äldsta apotek som fortfarande är öppet för allmänheten, men ”problemet” är att Malmö på den tiden inte tillhörde Sverige utan Danmark – vilket var fallet fram till 1658.

Apoteket Lejonet på Stortorget i Malmö. Fotat av Apelöga för Svensk Farmaci

”Vi får en hel del turister hit som tittar in, fotograferar och ställer frågor om lokalen”, säger Sara Sztark.

Oavsett gammal eller äldst lockar Lejonets historia mängder av besökare. Det innebär att utöver alla de ordinarie sysslorna får personalen på Lejonet ibland en ofrivillig arbetsroll, som turistguide. 

— Vi får en hel del turister hit som tittar in, fotograferar och ställer frågor om lokalen. De köper i regel inte så mycket men om de gör det så är de väldigt glada i svenska produkter. Oftast är det Försvarets hudsalva eller vårt egna hudvårdsmärke, Apoliva. Eller Ako. Jag har till och med haft en turist från Kina som hade med sig en kinesisk tidning där hon pekade på en annons med Försvarets hudsalva, berättar Sara Sztark.

Även öppettiderna på Apoteket Lejonet sticker ut då de generellt är kortare. På vardagar har man öppet 09–18. På lördagar 10–15 och på söndagar är det stängt. De tidsmässiga förutsättningarna bidrog till att receptarien Gunilla Nilsson sökte sig hit.

— Den främsta anledningen var faktiskt öppet­tiderna då jag befinner mig i ett skede i livet där jag vill ha mer tid hemma med barnen på kvällarna, säger hon.

Kulturapotek

Utöver kulturapoteken finns ytterligare tre apotek som anses ha kulturhistoriskt intresse: Apoteket Kronan (Skara), Apoteket Ugglan (Stockholm) och Apoteket Örnen (Vadstena.

Kulturapoteken ägs av Apoteket AB. 

Fyra apotek av kulturhistoriskt intresse förblev statliga efter att apoteksmarknaden avreglerades 2009. Dessa apotek blev så kallade kulturapotek. De fyra apoteken är Apoteket Svanen (Lund), Apoteket Lejonet (Malmö), Apoteket Korpen (Stockholm) och Apoteket Storken (Stockholm). 

En vanlig arbetsdag för Gunilla Nilsson börjar strax före klockan nio. Då börjar hon med att starta upp datorerna och kollar om det finns några digitala beställningar, vilket det oftast finns, och gör i ordning dem.

— Efter ett tag kommer varorna, då ska de levereras in och läggas på plats. Och så tar man kunderna däremellan. Kunderna är vårt främsta fokus.

Tidigare har hon arbetat runtom i Skåne. Främst har det varit på Apoteket Västra Hamnen i Malmö, men även en sväng i Lomma. Hennes första besök på Apoteket Lejonet var redan 1992. Då var hon här som praktikant under tiden hon läste receptarieprogrammet på Uppsala universitet.

— Då fanns det inte samma moduler på väggarna härinne. Disken gick mycket längre ut och egenvården var mycket mindre. Här bakom disken fanns ett beredningsrum med vågar och små vikter och gula blanketter med läkarnas kråkstil som man skulle tyda och massa preparat man aldrig hade sett förut som man skulle blanda.

Man känner sig alltid lite extra stolt när man säger att man är apotekschef på Apoteket Lejonet.

Daniela Cvejic, apotekschef

På den tiden fanns 30 anställda på Lejonet, idag är de fem. Utöver apotekschefen Daniela Cvejic, som delar sin tid mellan Apoteket Lejonet och apoteket Hansa, finns här två receptarier och två apotekstekniker.

När jag har gått förbi Apoteket Lejonet undrar jag om personalen där känner att de jobbar på apotekens Rolls Royce?

Känner ni så?

— Ja, det gör vi verkligen. Vi pratade faktiskt om det häromdagen, om hur privilegierade vi är som får jobba här. Såklart blir man lite hemmablind ibland men plötsligt ser man någon ny detalj, som lejonen ovanför entrén, då minns man hur fint det är, säger Sara Sztark.

Apoteket Lejonet på Stortorget i Malmö. Fotat av Apelöga för Svensk Farmaci

Receptarierna Gunilla Nilsson och Sara Sztark kan fortfarande upptäcka nya detaljer i lokalen.

Apotekschefen Daniela Cvejic, som är receptarie i grunden, kan inte säga att det skulle vara fler sökande till tjänsterna på Lejonet än till andra apotek.

— Det kan också bero på att jag har haft en stabil grupp på Lejonet som trivs just i Lejonets lokaler och som har jobbat här under längre period. Men själv kan jag säga att det känns extra roligt att jobba här just för att det är ett gammalt och fint apotek. Man känner sig alltid lite extra stolt när man säger att man är apotekschef på Apoteket Lejonet, meddelar hon.

Daniela Cvejic är apoteks­chef på Apoteket Lejonet och Apoteket Hansa i Malmö.

Daniela Cvejic är apoteks­chef på Apoteket Lejonet och Apoteket Hansa i Malmö.

Alva Nygård på Apoteket Lejonet på Stortorget i Malmö. Fotat av Apelöga för Svensk Farmaci.

Apotekstekniker Alva Nygård ser sig arbeta på Lejonet en lång tid framöver.

I januari fick man dock sitt senaste tillskott i apotekstekniker Alva Nygård. Hon kom direkt från apoteket Hansa på Stora Nygatan i Malmö. 

— Jag trivs väldigt bra och alla kollegor är väldigt omhändertagande. Mina första intryck av lokalen var hur pampigt och maffigt allt är, speciellt med det höga taket. Det andra man har märkt är att hyllorna har lite andra format så ingenting passar riktigt, säger Alva Nygård och ler.

Ovanför butikshyllorna löper två balkonger. Förr satt apotekschefen där, i utrymmet mellan balkongerna. Däruppe finns skåp med glasdörrar som används som förvaringsutrymmen åt medicinkärl. Idag används de enbart som dekoration men på 1920-talet stod där opium i stora burkar. Från sekelskiftet tillverkades även läkemedel på Lejonet, och mellan 1924 och 1930 framställdes här Sveriges första insulin, skriver Apoteket AB på sin hemsida.

I förra apotekschefens kontor finns det kvar en hel del historia, bokstavligen. Tavlor, keramikkärl, kastruller, tinkturer, mortlar, träburkar, vågar, vikter, reseapotek och lampor från flera sekler står uppackade som i ett museimagasin.

— Förut hade vi något som hette Röda rummet, det låg också här i huset. Det var ett museum med äkta apoteksgrejer från 1800-talet. Men sedan några år tillbaka har de tyvärr sagt upp den lokalen. Fast vi sparade alla grejer, så det är det som är samlat på vår balkong, säger Gunilla Nilsson. 

Apoteket Lejonet på Stortorget i Malmö. Fotat av Apelöga för Svensk Farmaci

”Döden på apoteket” heter Nils Hövenmarks deckarroman från 1972.

Ytterligare en kund kommer in i butiken. Hennes partner har tagit med henne hit från Göteborg. Snart utbrister hon ”Amen, så häftigt!” och fotograferar balkongen, hyllorna, lejonen i taket. 

Sara Sztark berättar att personalen varenda dag får höra hur fint de har det och vilka underbara lokaler de får arbeta i. 

Det är inte enbart långväga turister som tar sig till Malmö för apotekets skull, det gör även danskarna. På lördagar utgörs kundkretsen till största del av danskar, menar Sara Sztark. Då är de populäraste varorna tandrengöring och Ipren 400 milligram.

— Ipren 400 milligram fås bara på recept i Danmark, i butik kan de bara köpa 200 milligram. Därför passar de på att köpa 400 milligram i Malmö, berättar hon.

Apoteket Lejonet, årtal i urval

1571: Den 4 april utfärdar danska kungen Fredrik II det äldsta kända privilegiet för apotekare i Malmö – till Erasmus von dem Brucke.

1670: Under apotekaren Cristopher Dieterich upplever apoteket, beläget vid Kyrkogatan, en storhetstid. Han hade efterträtt sin far Cristoph Dieterich och skulle senare efterträdas av sin son, Cristoffer Dieterich. 

1731: Malmö får sitt andra apotek, Fläkta Örn. Från den här perioden finns även belägg att ett lejon har använts som symbol för Apoteket Lejonet.

1773: Lejonet går i konkurs och apoteket inlöses av Fläkta Örns innehavare.

1821: Lejonet återuppstår vid Isak Slaktaregatan då apotekare JF Barkman förvärvat Fläkta Örns innehav. 

1898: John Tesch tar över apoteket Lejonet och flyttar in i sin nuvarande lokal på Stortorget, i Teschska palatset, ritat av Harald Boklund.

1971: Apoteket som statligt företag föds. Samtidigt upphör av Kungliga Majestät utfärdat personligt privilegium å Apoteket Lejonet. Därmed avslutas en 400-årig epok i stadens apotekshistoria.

1983: Genomfördes en större ombyggnad och modernisering av apoteket, där inredningen bevarades i sin helhet. 

1986: Apotekbolagets produktionsenhet avskiljs från Lejonet. Apoteket har därefter genomgått ytterligare ombyggnad.

Utöver malmöiter, turister och danskar kommer även media på besök. Före Svensk farmaci har Sydsvenskan varit här och i vår kommer ett franskt tv-bolag för att filma inför Eurovision 2024, som arrangeras i Malmö i början av maj. Kanske kommer de på grund av att resesajten Tripadvisor listar apoteket som en av Malmös största sevärdheter.

Det finns däremot obekvämligheter med att arbeta i ett av Sveriges kulturapotek. Det kan vara lite si och så med ventilationen och det är rätt dammigt ovanpå balkongens hundraåriga skåp. 

— Det är kanske inte lika praktiskt att arbeta här som på ett modernt apotek. Hyllorna är ju ganska smala så man måste fylla på oftare. Och så är det inte alltid så synligt utifrån att vi har öppet, säger Gunilla Nilsson.

Varför syns inte det?

— Vi får inte lov att hänga ut den vanliga apoteksskylten med ormen eller ha modern belysning i och med att fasaden är kulturskyddad. Mitt förslag har varit att vi ska rulla ut en röd matta med två stenlejon bredvid. Då syns vi.

Sedan Apoteket Lejonet öppnade sina portar i Teschska palatset har det gått 126 år. Mängder av personal har kommit och gått genom åren. Med sina åtta år är Sara Sztark den i nuvarande personalstyrkan som arbetat här längst.

Det är kanske inte lika praktiskt att arbeta här som på ett modernt apotek.

Gunilla Nilsson

Det trodde hon inte när hon började läsa till farmaceut.

— Jag visste att jag ville jobba med vård och efter samtal med mamma kom jag fram till farmaceut. Jag minns att man gick utanför Apoteket Lejonet när man pluggade och tänkte att det skulle vara en dröm att få jobba därinne. Men sen tänkte man, varför skulle de vilja anställa mig, säger Sara Sztark och fortsätter.

— Mamma har berättat att när hon kom hit från Polen på 1980-talet så brukade hon också gå här utanför med mig i barnvagnen. Hon tyckte att det var så vackert. Så, ja, idag berättar hon för allt och alla att ”Sara jobbar därinne.” Hon är så stolt. Det är jag också.

Här är de som jobbar på Apoteket Lejonet

Sara Sztark – Receptarie. Den ur nuvarande personalen som har arbetat längst på Apoteket Lejonet, i åtta år. Examinerades från farmaceutprogrammet på Linnéuniversitetet i Kalmar och jobbade sedan ett drygt år på Apoteket Hjärtat i Landskrona innan hon anslöt
till Lejonet. 

Gunilla Nilsson – Receptarie. Studerade receptarieprogrammet på Uppsala universitet.
Har därefter arbetat på Apoteket i Västra Hamnen i Malmö och på Apotek Hjärtat i Lomma innan hon kom till Apoteket Lejonet. 

Daniela Cvejic – Receptarie/Apotekschef. Har utbildning till egenvårdsrådgivare med receptbehörighet från Bosnien och Hercegovina samt högskoleutbildning till receptarie från Kalmar. Inledde sin karriär på Apoteket Lejonet. Idag delar hon sin tid som apotekschef mellan Lejonet och Hansa i Malmö.

Alva Nygård – Apotekstekniker. Tog sin examen via distans på Lernia yrkeshögskola i Sundsvall. Är det senaste tillskottet på Apoteket Lejonet, dit hon kom från Apoteket Hansa i januari.

Dijana Taleski – Apotekstekniker. Studerade egenvårdsrådgivare med receptbehörighet via Lernia. Därefter har arbete följt på Apoteket Hjärtat på Dalaplan och Triangeln i Malmö, samt på Apoteket AB vid Lejonet och Hansa i Malmö.

Mest läst