Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Jag väljer att åka med och se vad framtiden har att ge”

I framtiden kommer våra roller på apoteken äntligen bli ännu mer förankrade i att just vara läkemedelsexperter ute i samhället. Jag välkomnar ett större farmaceutsortiment vilket innebär att ännu mer läkemedel, likt naloxon, kan bli receptfria via farmaceutiska samtal. Det skriver Siamak Emam i ett nytt blogginlägg.

Jag skrev för ett par månader sen en blogg om att ”jag är rädd för vår roll som farmaceuter i framtiden”. Det kan vid ett första ögonkast tyckas lite dramatiserad blogg och mer manus till en billig skräckfilm, men poängen var att belysa problematiken med en ökad takt av digitalisering och de fortsatta nerskärningarna av fysiska apotek runt om i landet. Därutöver även en stor utmaning för farmaceutens roll som läkemedelsexpert.

En stor utmaning för farmaceutens roll som läkemedelsexpert

Sen dess har ett par saker hänt.
En kall mörk höstoktober 2023 tändes lite hopp för vår roll som verkliga läkemedelsexperter ute i samhället. Då skrev nämligen Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening, en blogg på Sveriges Apoteksförenings hemsida om den hårda intensiva försöksverksamheten med farmaceutiska tjänster och hur det äntligen snart kunde bli verklighet i den ordinarie verksamheten. Jag minns när jag läste bloggen och tänkte ”yes, äntligen tar vi ett litet steg mot rätt väg och följer grannländernas modeller”.

För jag har i ärlighetens namn tyckt att Sverige är långt efter i dessa tjänster i jämförelse med exempelvis Norge. Jag själv jobbade i Norge under min tid som apotekarstudent. Det var år 2009 och redan då, trots min brist på kunskap om hur apoteksvärlden var uppbyggd, kunde jag konstatera att det fanns mycket som en farmaceut kunde göra direkt på apoteket och som man i Sverige inte fick lov att göra. Exempelvis akutrecept i noga kontrollerade former.

Då är då, nu är nu. Sverige ÄR på rätt väg tycker jag!

6 dec 2023 intervjuades Johan Wallér, vd i Sveriges apoteksförening av Läkemedelsvärlden om att han välkomnar beskedet om att naloxon kan bli receptfritt via att en farmaceut på apoteket ger specifik rådgivning, farmaceutiskt samtal, till patienten. Med andra kan en patient komma till apoteket och få ett tidigare receptbelagt läkemedel utan att gå till en läkare och få en ordination. Det skulle öka tillgängligheten och framför allt så som jag ser det öka patientens kunskap om läkemedlet inne på apoteket och därmed öka följsamheten. Kanske inte just på naloxon (då det är tänkt som en akut dos) men i framtiden kommer våra roller på apoteken att äntligen bli ännu mer förankrade i att just vara läkemedelsexperter ute i samhället.

Ökad näthandel utan farmaceutisk närkontakt där fysiska apotek riskerar att bli färre

Jag väljer att välkomna ett större farmaceutsortiment, vilket innebär att ännu mer läkemedel, likt naloxon, kan bli receptfria via farmaceutiska samtal snarare än ökad näthandel utan farmaceutisk närkontakt där fysiska apotek riskerar att bli färre och färre i synnerhet de lokala ”kvartersapoteken”, som lever väldigt mycket på just närkontakten med kunden. Men man väljer sin egen väg och just nu står det vid nästa skylt ”nalaxon tillgängligt för apoteken i juli (1000 enheter)”. Jag väljer att åka med på det spåret och se vad framtiden har att ge!

Mest läst