Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Personal­­utbyte möjligt i nytt samarbete mellan Sahlgrenska och Astra zeneca

Ett nytt samarbete mellan Sahlgrenska universitetssjukhuset och Astra zeneca ska främja utvecklingen av innovativa läkemedel och göra dem tillgängliga snabbare för patienterna.

Tre samarbetsområden kommer att stå i fokus i ett nytt partnerskap mellan Sahlgrenska universitetssjukhuset och Astra zeneca: Personalutbyte, stöd till kliniska prövningar och utbildning.

— Sahlgrenska universitetssjukhuset har sedan länge samarbetat med Astra zeneca inom forskning och innovation. Nu tar vi nästa steg tillsammans. Resultaten av samarbetet kommer att gynna våra patienter och hela life science-sektorn, säger Boubou Hallberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Astra zeneca har ett av sina globala strategiska forskningscentra i Göteborg, som har ambitionen att bli en av världens bästa forsknings- och utvecklingsanläggningar, och företaget ser stora fördelar med det nya partnerskapet.

— För att fler patienter ska få snabbare tillgång till nya, innovativa läkemedel krävs det att vi samarbetar mellan industrin och hälso- och sjukvården. Därför är det oerhört glädjande att vi nu inleder det här samarbetet med Sahlgrenska universitetssjukhuset, där vi tillsammans kan stärka både vården och utvecklingen av nya läkemedel, säger Regina Fritsche Danielson, global chef för forskning och tidig utveckling inom kardiovaskulära, njur- och metabola sjukdomar på AstraZeneca, i pressmeddelandet.

Fokusområden för samarbetet

  • Personalutbyte. Samarbetet kan möjliggöra ett utbyte där medarbetare ska kunna lägga tid på att arbeta och verka inom den andra organisationen. Förhoppningen är att det ska ge goda möjligheter för kunskapsutbyte och ökad förståelse för organisationernas olika utmaningar.
  • Stöd till kliniska prövningar. Ska underlätta rekrytering av patienter till kliniska studier med hela regionen som bas. Det i sin tur ska främja utvecklingen av innovativa läkemedel och nya behandlingar når patienterna snabbare.
  • Utbildning. Erbjuder ett akademiskt ledarskapsprogram för högre chefer och ledare i hela life science-sektorn. Utbildningen ska lyfta nivån för kvalificerade chefsroller och stärka attraktiviteten för life science-sektorn.

Mest läst