Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

En apotekares resa till framtiden

Heaven Bereket kombinerar sina kunskaper inom farmaci, ekonomi och teknik för att forma framtidens apoteksupplevelse.

Heaven Berekets inflytande sträcker sig bortom apoteksvärlden.

Heaven Bereket är mer än en apotekare. Hon är en visionär affärsutvecklare och en banbrytande kraft inom den farmaceutiska världen. 

På Apotek Hjärtat fungerar hon både som affärsutvecklare och projektledare för generativ AI, där hon använder teknikens kraft för att forma framtidens apotek. Men hennes inflytande sträcker sig bortom apoteksvärlden. 

Hon är specialist inom kryptovalutor och blockchainteknik, klusterchef och vice ordförande i Svenska Öst-Afrikanska Handelskammaren (SWEACC) samt grundare av Bambinoprojektet som idag ingår i det globala nätverket BRAC Africa. Genom detta projekt har hon gett vård, stöd och utbildning till över 3000 barn i flera afrikanska länder.

Men vägen till framgång har varit kantad av utmaningar. 1989 hamnar hon och hennes mamma, som då var gravid, i ett flyktingläger i Kiruna när de flyr från Eritrea. Om hennes pappa lever vet de inte. Heaven Bereket uttrycker det just så: de hamnar i ett flyktingläger. Därefter kommer de till Örnsköldsvik.

När de fick uppehållstillstånd var dåvarande regler att som ensamstående var du tvungen att flytta till en stad där du kände någon.

Heaven Bereket

Ålder: 35.

Bor: Stockholm.

Familj: Den består av en stor bonusfamilj. Jag bor med min man och vi har fem barn ihop varav tre är egna och två bonusdöttrar.

Fritid: Jag jobbar! Men hela familjen är sportgalna och barnen tränar fotboll, innebandy och tennis så det är mycket aktiviteter, det ska säljas fika och så vidare.

Senaste evenemanget jag var på: Jag var på en dagsfest på Good vibes vilket är perfekt för då hinner jag med familjenöjet på kvällarna. Det var tre timmar där jag fick dansa till mina älsklingslåtar som jag lyssnade på när jag var 20 år. Det var fantastiskt! Bara bra musik, så DJ:n kunde sin målgrupp.

“Jag funderade på att lämna apotekarprogrammet för att Apoteket var så statligt styret. När omregleringen kom tyckte jag att det blev intressant!”

Hennes mamma hade en vän i Örebro och en i Iggesund. Vännen i Iggesund svarar först, och de flyttar dit. Två år senare dyker pappan upp. Han har blivit tillfångatagen i Eritrea, lyckats fly och dyker upp utanför huset i Iggesund.

— Jag vet inte om du har sett filmen ”101 dalmatiner” men där använder de sig av skymnings­skallet. Det var så han gjorde. Han frågade så många han kunde, alla eritreaner på flykt han träffade och till slut fick han veta att hon bodde i Iggesund. Så han dök upp och då svimmade mamma, säger Heaven Bereket.

Heaven Bereket åker till ”storstan”, Hudiksvall, och går naturvetanskapligt program på gymnasiet.

När hon går ut väntar hennes halvsyster, som tidigare flyttat till USA, sitt första barn.

— Jag var inte redo att börja plugga ännu så tänkte jag att jag kunde hänga i USA några månader och bara stötta syrran. Men en vecka in skedde olyckan…

Jag tänkte att det här med att vara farmaceut verkar najs. Du får träffa och hjälpa patienter, men du behöver inte röra vid dem!

Heaven Bereket.

En tragisk olycka förändrar allt. Hon och hennes syster kolliderar med en annan bil på väg hem från en möbelaffär. Trots svåra skador och en lång rehabiliteringsprocess väcktes hennes intresse för farmaci av ett möte med en farmaceut under hennes behandling.

— Jag var i den åldern att jag skulle lista ut vad jag skulle bli, och tänkte att det här med att vara farmaceut verkar najs. Du får träffa och hjälpa patienter, men du behöver inte röra vid dem!

Apotekaren hon inspireras av är en klinisk farmaceut, något som var ovanligt i Sverige 2007.

Heaven Bereket valde mellan Göteborg och Uppsala, sökte till Uppsala universitet och kom in januari 2008. 

Det var startskottet för en extraordinär karriär. 

Heaven Bereket studerade apotekarprogrammet och började sedan kombinera sin kunskap inom läkemedel med en fascination för ekonomi och teknik. Genom att parallellt studera ekonomi på Uppsala universitet förstod hon den globala ekonomins dynamik och insåg potentialen i investeringar och bland annat blockchainteknik. 

“Det gjorde ont att veta att rotaviruset tar livet av 400 000 barn varje år” säger apotekaren Heaven Bereket.

Men det är inte bara hennes professionella framgångar som definierar henne. Hon blir även en kraft för förändring genom sitt arbete med Bambinoprojektet i Etiopien. Projektet börjar som en enkel idé att erbjuda vätskeersättning till barn som drabbats av rotavirus.

— Vi hade en kurs i virus och bakterier och då nämner professorn rotavirus som tar livet av 400 000 barn under sex år globalt varje år. Jag reagerade starkt på det… det gjorde ont i mig.

Efter trafikolyckan i USA, och efterföljande rättegång, får hon försäkringspengar och skadestånd. Olyckan har gjort henne än mer ödmjuk och hon känner att hon vill använda pengarna för att hjälpa andra.

Hon letar runt bland olika välgörenhetsorganisationer men tycker att det är alldeles för stor del av pengarna som skänks som går åt till administration.

Tanken väcks om att starta ett eget projekt, som utmynnar i Bambinoprojektet.

Jag såg till att det fanns vätskeersättning på apoteket och kom det ett barn med rota­virus så sponsrade Bambinoprojektet med det. 

Heaven Bereket.

Heaven Bereket träffar Farmaceuter utan gränser och pratar med dem och andra om hur man startar ett eget projekt, och väljer att starta upp det i Etiopien.

— Jag ville investera i något hållbart. Ett sjukhus hade ett jättelitet titthålsapotek så jag tänkte att jag investerar i det, så finns det ett genuint flöde. Jag såg till att det fanns vätskeersättning på apoteket och kom det ett barn med rotavirus så sponsrade Bambinoprojektet med det. Från det började det här att spåra och bli större och större.

Bambinoprojektet växer till att omfatta en helhetssyn på barns välbefinnande genom stöd till it-utbildning och samhällsutveckling. 

— Det blev så att vi stöttade barn från start till 18 år. Ett barn i taget.

För stor del av pengar som skänks går till administration, tycker Heaven Bereket. Det väckte tankar om att starta ett eget projekt: Bambino.

Allt växer, och kräver mer pengar. Därför studierna och det stora intresset kring ekonomi.

— Jag kände att jag hade en kunskapslucka, jag behöver förstå hur världen hänger ihop och hur det funkar på alla nivåer. Allt i syfte att dra in pengar till Bambinoprojektet.

Under tiden som Heaven Bereket studerar till apotekare, pluggar ekonomi och driver Bambino jobbar hon på öppenvårdsapotek.

 — Jag funderade på att lämna apotekarprogrammet för att Apoteket var så statligt styrt. Jag hade ambition om att bli apotekschef men när jag pratade med den enda kedja som fanns då förstod jag att det fanns en väldig struktur om vem som får möjlighet till det, så den vägen var inte tänkt för mig. Och kliniska farmaceuter hade inte riktigt kommit i gång. Det blev inte som jag tänkte mig.

— Sedan kom omregleringen och då tyckte jag att det blev intressant!

Hon flyttar till Umeå, gör sin praktik på Kronan och blir sedan apotekschef på Apotek Hjärtat Strömpilen. 

Därefter blir det Hjärtat i Lycksele och Skellefteå, ett halvår på Apotea i Morgongåva, innan supportkontoret på Apotek Hjärtat i Stockholm ”snappar upp” henne.

Efter att ha bott i Uppsala, men tröttnat på pendlandet, bor hon sedan snart sex år i Stockholm.

Heaven Berekets bakgrund som apotekare underlättar hennes nuvarande roll som affärsutvecklare på Apotek Hjärtat.

Nu, som affärsutvecklare och projektledare för generativ AI på Apotek Hjärtat, använder hon sin bakgrund för att driva innovation och förändring inom apoteksvärlden. Genom att kombinera sina kunskaper inom farmaci, ekonomi och teknik är hon med att tillsammans med många andra forma framtidens apoteksupp­levelse. 

Men hennes engagemang sträcker sig bortom det professionella. Heaven Bereket är en aktiv röst för finansiell inkludering och utbildar i olika format, från kurser på Hyper Island till att vara med i direktsändningar på TV4 Nyhetsmorgon. 

Hon ser sig som en visionär som inte bara föreställer sig framtiden utan också arbetar aktivt för att förverkliga den. Med passion, uthållighet och en stark vilja att göra skillnad fortsätter Heaven Bereket att inspirera och driva förändring, inte bara inom apoteksbranschen utan över hela samhället. 

Hon har fått en rad utmärkelser och kom bland annat på andra plats på Ledarnas lista över Framtidens kvinnliga ledare 2020. 

Vilken nytta har du av att vara apotekare i din nuvarande roll?

— Framför allt förstår jag verksamheten. På Hjärtat är det många som är farmaceuter även på supportkontoret och det tror jag är en styrka för Hjärtat. Vi vet mer om vad som pågår i hjärnan bland de personer som vi försöker stötta och utveckla.

Jag tycker att AI är en blessing för de som ser ut som jag.

Heaven Bereket.

Generativ AI låter spännande. Berätta!

— Får jag det? Det är ju affärshemligheter! säger Heaven Bereket skämtsamt.

— Men på tal om AI så tycker jag AI är en blessing för de som ser ut som jag. AI är så bias men det är beroende på var den hämtar datan ifrån. Om jag till exempel gör en enkel chatsök och skriver ”skapa en bild på en apotekare” så kommer den med 100 procents säkerhet skapa en bild på en man som är blond och blåögd i en vit rock. Det beror inte på att AI är dåligt utan på den data som vi har tillfört. 

Heaven Bereket vill forma framtidens apoteksupplevelse.

På vilket sätt är AI en ”blessing”?

— Vi får upp ögonen för problemet. Vi pratar om inkludering med allt från fikakultur till löneförhandling och möjligheter till chefspositioner. Det är svårt att driva frågan om det inte är så obvious. Men låt AI kolla på sambandet mellan löner och kön så ser vi det på ett helt annat sätt. Många har gjort fantastiska resor som farmaceuter och bidragit till allt från att klinisk farmaci finns på kartan till att komma in på läkemedelsföretag på ett helt annat sätt än tidigare och nu kommer farmaceutiska tjänster. Det ger oss extra pepp att köra nästa transformation. Den kommer att kräva lite mer av oss men jag hoppas att fler är redo tillsammans med mig.

Mest läst