Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Forsknings­centrum får fortsatt finansiering på 36 miljoner

Kompetens- och forskningscentrumet Swedeliver vid Uppsala universitet beviljas fortsatt finansiering – vilket betyder att centrumet kan få 36 miljoner kronor.

Det nationella forsknings– och kompetenscentrumet Swedeliver vid Uppsala universitet beviljas fortsatt finansiering i ytterligare fem år, enligt ett beslut från Verket för innovationssystem (Vinnova). Finansieringen kan uppgå till 36 miljoner kronor.

— Det här är ett fantastiskt besked för Swedelivers partners och juniora medarbetare vars stora engagemang är avgörande för våra resultat. Det är dessutom mycket goda nyheter för alla läkemedelsforskare och vårdtagare världen över som redan har och kommer att få stor nytta av Swedelivers vetenskapliga framgångar, säger Christel Bergström, Centrumledare och professor i molekylär galenisk farmaci vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Forskningscentrumet har sitt akademiska nav vid Uppsala universitet, där Farmaceutiska fakultet tillsammans med 18 industripartners leder forskning med fokus på utmaningar inom parenteral, oral och pulmonär läkemedelstillförsel.

— Vinnovas besked är ett mycket välkommet kvitto på det extraordinära arbete som alla i Swedeliver bidrar till. Att vi nu fortsätter bygga för ytterligare fem år ger oss utrymmet vi behöver för att säkerställa långsiktig progress inom fältet, säger Bertil Abrahamsson, styrelseordförande i Swedeliver och Senior principal scientist vid AstraZeneca, i pressmeddelandet.

  • Swedeliver är ett forskningscentrum med fokus på nya strategier för effektivare läkemedelstillförsel och invigdes 2020 som en fortsättning på Swedish Drug Delivery Forum.
  • Fokus ligger på viktiga forskningsutmaningar inom parenteral, oral och pulmonär läkemedelstillförsel.
  • Tidigare utvärderingar har konstaterat Swedelivers starka vetenskapliga position, inte minst arbetet inom Oral läkemedelstillförsel som rankas bland världens främsta.

Mest läst