Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Äldre har svårt att avgöra om ett nätapotek är lagligt

Äldre kan inte avgöra om ett apotek på nätet har tillstånd från Läkemedelsverket, visar en ny Novus-undersökning.

Majoriteten av de tillfrågade (72 procent) i en Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Läkemedelsverket kan inte avgöra om ett apotek på nätet har tillstånd från Läkemedelsverket.

Ett lagligt apotek ska bland annat ha den nationella apotekssymbolen som länkar till Läkemedelsverkets webbplats, men knappt hälften av de tillfrågade känner igen den symbolen. Lägst kännedom om symbolen har personer i åldern 65-84 år.

— Av de över tusen personer som tillfrågats i denna Novus-undersökning är det personer i åldern 65-84 år som i allra lägst utsträckning känner igen symbolen för ett lagligt apotek. Här behöver vi apotekens hjälp att pusha för vikten av att hålla utkik efter dessa symboler, säger Annika Babra, enhetschef vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Alla apotek som säljer läkemedel via internet ska ha den klickbara nationella apotekssymbolen som leder till Läkemedelsverkets webbplats väl synlig på sin webbplats. Förutom den nationella apotekssymbolen ska även en eller båda av två EU-gemensamma logotyper finnas på den webbplats där läkemedlen säljs. Syftet är att konsumenten enkelt ska kunna avgöra om handeln är laglig.

Mer om undersökningen

Den Novus-undersökning som Läkemedelsverket låtit göra omfattar 1088 personer.

Åldern på de som medverkat är 18-84 år.

Undersökningen genomfördes mellan 14-20 december 2023.

Mest läst