Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Astra Zeneca drar in sitt covidvaccin i hela världen

Enligt Astra Zeneca är anledningen att efterfrågan på covidvaccin har minskat men enligt The Telegraph kommer beslutet efter det att läkemedelsbolaget medgett att vaccinet kan ge farliga biverkningar.

Astra Zeneca drar tillbaka och slutar tillverka sitt vaccin mot covid-19, som sålts under märkesnamnen Covishield and Vaxzevria, över hela världen, uppger Reuters.

Företaget kommer också att dra tillbaka vaccinet Vaxzevrias marknadsföringstillstånd inom Europa.

Enligt företaget är det på grund av ett “överskott av tillgängliga uppdaterade vacciner” det vill säga kommersiella grunder som ligger bakom beslutet.

Men enligt brittiska The Telegraph, kommer beslutet bara några månader efter det att det svensk-brittiska läkemedelsbolaget första gången i rättsliga dokument erkänt att vaccinet i sällsynta fall kan ge farliga biverkningar.

Storbritannien var det första landet i världen att erbjuda Astra Zenecas vaccin mot covid-19 i början av 2021. Efter en tid uppmärksammades att det fanns en liten risk att vaccinet kunde orsaka blodproppar och de brittiska myndigheterna kom att begränsa användandet av vaccinet till personer under 40 år.

Som Svensk Farmaci tidigare har rapporterat stämdes Astra Zeneca i fjol i Storbritannien efter att en kvinna som fått bolagets vaccin avlidit. Dödsfallet inträffade i mars 2021.

Företaget är även indraget i en rättsprocess gällande en grupptalan för 51 fall av biverkningsorsakade skador och dödsfall.

Serum Institute of India (SII), som producerade Astra Zenecas covid-19-vaccin under varumärket Covishield, slutade tillverka och leverera doserna redan i december 2021 uppger en talesperson för AII till Reuters.

Läs mer>> Astra Zeneca stäms – dödsfall kopplas till covid-19-vaccin

Mest läst