Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Rekordstort beslag av narkotiska läkemedel – tre män åtalas

Tre män åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott efter att Tullverket i Göteborg gjort ett rekordstort beslag av narkotikaklassade läkemedel.

Det var i januari i år som tullkriminalen i Göteborg gjorde ett rekordstort beslag på närmare två miljoner Ksalol-tabletter som tillverkats i Serbien och som innehåller det narkotikaklassade ämnet Alprazolam.

— Det här fallet visar att det bedrivs en omfattande organiserad smuggling av narkotiska läkemedel som tillverkas i Serbien och sedan smugglas till Sverige via Ungern. Den här ligan misstänker vi har organiserat flera liknande smugglingsresor, säger Ingela Östmark som är chef på Tullverkets kriminalavdelning Väst, i ett pressmeddelande.

Tre män har nu åtalats för synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. Det handlar om en en serbisk lastbilschaufför och hans två landsmän som fraktade, lastade om och fördela mängder av narkotiska preparat som var tänkt att säljas på den svenska marknaden.

— Vi hade spaning på de två åtalade männen som bor i Sverige. I början av januari dumpade de flera lastbilsdäck på Kvibergs kyrkogård i norra Göteborg. I ett av de urskurna däcken hittade vi en kvarglömd tablettkarta med det narkotikaklassade sömnmedlet Zolpidem. Då fick vi bekräftat att de sysslade med smuggling av narkotiska preparat, säger Ingela Östmark i pressmeddelandet.

När Tullverkets kriminalspanare slår till i januari grips de två männen utanför ett hyrt förråd med en väska som innehåller drygt 10 000 Ksalol-tabletter. I lastbilen hittade tulltjänstemännen nästan 1,5 miljoner Ksalol-tabletter gömda i 42 kartonger som skulle ha innehållit plastprodukter. När förrådet genomsöks hittas nio kartonger som innehåller drygt 427 000 Ksalol -tabletter. I samma förråd fanns också drygt 21 000 tabletter av andra preparat, bland annat sömnmedel, anti-depressiva läkemedel, psykosmedicin, ångestdämpande medel och potensmedel.

Det rekordstora beslaget har gjort att Tullverket efter årets fyra första månader har beslagtagit närmare 3,7 miljoner narkotiska tabletter och kapslar, vilket är mer tabletter än under hela 2023 då samma siffra låg på nästan tre miljoner.

— Vi har inte lyckats reda ut vad alla dessa preparat var tänkt att säljas men helt klart var det en omfattande kriminell verksamhet. Männens lager av serbiskt tillverkade läkemedel var rena rama drogapoteket, säger Ingela Östmark i pressmeddelandet.

Lastbilschauffören åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling eftersom han förde in 1 936 905 stycken Ksalol-tabletter till Sverige utan tillstånd. De två andra männen åtalas för grovt narkotikabrott. Om männen fälls riskerar de fyra-sex års fängelse.

Mest läst