Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fler apotek återvinner plast från inhalatorer

Apotekets insamling av plasthylsorna till inhalatorer har lett till att var tredje återvinns. Nu involveras fler apotek i projektet.

I september uppmärksammade Svensk Farmaci ett samarbete initierat av Apoteket AB för att samla in och återvinna inhalatorer. Pilotprojektet genomfördes vid fem apotek i Stockholmsregionen tillsammans med läkemedelsbolaget Astra Zeneca, läkemedelsdistributören Tamro och återvinningsbolaget Remondis.

När en inhalator är färdiganvänd ska den lämnas in till ett apotek eftersom den oftast innehåller läkemedelsrester som behöver tas omhand på ett säkert sätt. Från apoteket skickas den vidare till förbränning tillsammans med övrigt läkemedelsavfall.

Men enligt en undersökning beställd av Apoteket och genomförd i Kantar Medias Sifopanel i augusti 2023 slänger en fjärdedel av svenskarna sin inhalator i hushållssoporna när den tagit slut, närmare hälften lämnar in den till sitt apotek.

Pilotprojektet har gett goda resultat och efter sex månader konstaterar Apoteket i sin hållbarhetsblogg att det cirkulära returflödet fungerar bra och var tredje inhalator lämnas in till apotek och bearbetas till återvunnet plastmaterial av bra kvalitet.

— Hanteringen har fungerat över förväntan och det återvunna materialet är av bra kvalitet, säger Therese Hansen, hållbarhetsutvecklare på Apoteket i bloggen.

Nu utökats projektet och fler apotek involveras. Totalt 19 apotek i framförallt Stockholmsregionen fortsätter att samla in och återvinna plasthylsor fram till midsommar.

Därefter ska resultatet utvärderas innan man beslutar om fortsättningen.

— I den bästa av världar hoppas vi att det här till en början ska kunna göras nationellt inom Apoteket AB:s samtliga 400 apotek landet runt, säger Peter Liljenberg, affärsområdeschef för läkemedelsindustrin på Tamro till Läkemedelsmarknaden.

Han ser en potential i en utökning med andra läkemedelstillverkare, andra apotekskedjor och bredare återvinning av exempelvis insulinpennor.

Fem pilotapotek med start i september 2023

• Apoteket Sjöhästen, Västerhaninge i Hanninge

• Apoteket S:ta Ragnhild, Södertälje

• Apoteket Nova, Huddinge

• Apoteket Linnéan, Skogås i Huddinge

• Apoteket Fruängstorget, Hägersten i Stockholm

De 14 apotek som projektet nu utökas med

Apoteket Gallerian Axet, Nyköping

Apoteket Centrumvägen, Nykvarn

Apoteket Gasellen, Hägersten i Stockholm

Apoteket Flamingon, Skärholmen i Stockholm

Apoteket Farsta centrum, Stockholm

Apoteket Morkullan, Bandhagen i Stockholm

Apoteket Gripen, Nyköping

Apoteket Vasa, Södertälje

Apoteket Källan, Norsborg i Botkyrka

Apoteket Kungens kurva, Huddinge

Apoteket Sparvugglan, Brandbergen i Haninge

Apoteket Spoven, Skärholmen i Stockholm

Apoteket Tussilagon, Enskede i Stockholm

Apoteket Älvsjö Torg, Stockholm

Läs mer>> Fem apotek återvinner plast från inhalatorer för en bättre miljö

Mest läst