Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotea varslar 110 tjänster i Morgongåva

Apotea minskar antalet tillsvidareanställda med 110 tjänster och planerar att hyra in motsvarande antal av bemanningsföretag. Enligt vice vd Stefan Eriksson berörs inga farmaceuter.

UPPDATERAD. Apotea inleder förhandlingar med Unionen om att minska antalet tillsvidareanställda på logistikcentret i Morgongåva. Företaget vill ta bort 110 fasta tjänster men säger att avsikten inte är att minska antalet arbetstillfällen utan att motsvarande antal hyrs in av bemanningsföretag.

I samband med diskussionen varslar Apotea Arbetsförmedlingen om att 110 tjänster kan komma att påverkas.

— Vi har under senaste åren sett en ökande grad av oförutsedda uppgångar i efterfrågan och då är det bättre att kunna jobba mer med bemanning och minska risken för övertid – något som även facket efterfrågat. Därför undersöker vi nu möjligheten att använda oss av en bemanningslösning för ökad flexibilitet och för att säkerställa vårt löfte om snabba leveranser till våra kunder”, säger Stefan Eriksson, vice vd Apotea i ett pressmeddelande.

Apotea kommer i samband med förslaget att inleda diskussioner med lokala bemanningsföretag som redan helt, eller delvis bemannar andra logistikföretag på orten. Detta för att, genom en gemensam bemanningslösning, kunna dela personal med varandra.

— En förflyttning skulle innebära en större förutsägbarhet i schemaläggning, lättare att få semester när man önskar och mindre risk för övertid med kort varsel eftersom arbetskraft kan flöda mellan flera lokala företag”, säger Pär Svärdson, vd Apotea i samma pressmeddelande.

Medarbetarna har informerats under tisdagseftermiddagen och företagets förhoppning är att genomföra de fackliga förhandlingarna noggrant, men effektivt, för att bemanningsföretag snabbt ska få möjligheten att fånga upp berörd personal och kunna minimera känslan av osäkerhet.

I korthet innebär förslaget att en del av personalen kan komma att sägas upp men hur många vill ledningen ännu inte uttala sig om.

— Eftersom Apoteas förslag om omorganisation först ska diskuteras med Unionen innan företaget fattar beslut har vi för närvarande inga ytterligare kommentarer förutom att det är inga farmaceuter som berörs, säger Stefan Eriksson till Svensk Farmaci.

Mest läst