Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ny läkemedels­substans mot­verkar obesitas hos möss

Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat läkemedelssubstanser som blockerar mitokondriernas funktion i syfte att behandla cancer. Nu har forskarna visat att läkemedlen även har effekt på ämnesomsättningen hos möss.

Forskare vid Karolinska Institutet i Solna kan ha hittat ett nytt sätt att behandla obesitas och besläktade tillstånd genom att rikta in sig på cellernas kraftverk, mitokondrierna. En studie publicerad i Nature Metabolism visar att en specifik klass av läkemedel som blockerar mitokondriernas funktion kan motverka obesitas, fettlever och diabetes hos möss.

Mitokondrier är avgörande för människors hälsa eftersom de bearbetar näringsämnena i maten vi äter och utvinner den energi som behövs för en mängd olika processer i cellen. Mitokondrierna är centrala i regleringen av vår ämnesomsättning, som är mycket dynamisk och kan omprogrammeras efter olika behov eller som svar på sjukdom.

Taolin Yuan och Nils-Göran Larsson, forskare vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, Karolinska Institutet. Foto: Mara Mennuni.

Professor Nils-Göran Larssons forskargrupp vid Karolinska Institutet har nyligen utvecklat specifika läkemedelssubstanser som blockerar mitokondriernas funktion, och därmed cellernas energiproduktion, i syfte att behandla cancer. Nu har forskarna visat att dessa läkemedel även har en gynnsam effekt på ämnesomsättningen hos möss.

— Fyra veckors behandling ledde det till en oväntad ökning av fettomsättningen, vilket resulterade i en drastisk viktminskning, en minskad fettansamling i levern och återställd glukostolerans, säger Taolin Yuan, postdoktor vid institutionen för medicinsk biokemi och fysik vid Karolinska Institutet, och en av studiens försteförfattare i ett pressmeddelande.

Mest läst