Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ministrarna: Behåll reglerna för dataskydd

Sverige och Danmark samlade EU:s hälsoministrar för ett möte om läkemedelslagstiftningen – och diskuterade utformningen avseende dataskydden.

Det var i samband med EPSCO-mötet i Bryssel den 24 april som sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och Danmarks inrikes- och hälsominister Sophie Løhde samlade ministrar och andra representanter från Sverige, Danmark, Tyskland, Italien och Ungern för att diskutera läkemedel med fokus på konkurrenskraft i Europa och översynen av EU:s läkemedelslagstiftning som förhandlas inom EU. Mötets fokus var läkemedelslagstiftningens utformning avseende dataskydden.

EU-kommissionen presenterade för ett år sedan sitt förslag till ny europeisk läkemedelslagstiftning, där det övergripande målet är att förbättra försörjningstryggheten och säkerställa snabb och rättvis tillgång till säkra och effektiva läkemedel till ett rimligt pris för alla patienter inom EU.

— Kommissionen föreslår en kortare dataskyddstid under vilken företagens innovationer är skyddade jämfört med dagens system. Den föreslagna skyddstiden kan förlängas om vissa riktade krav uppfylls. Det nya förslaget ger mer oförutsägbarhet i systemet, och här ser vi risker att det kan skapa svårigheter för Europa att både attrahera och behålla investeringar i nya och innovativa läkemedel. Lagstiftningen borde tvärtom skapa stabila incitament för innovationer och gynnsamma förutsättningar för att branschen ska satsa mer. Därför är det viktigt att behålla dagens regler för dataskydd, säger Acko Ankarberg Johansson, i ett pressmeddelande.

Mest läst