Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkare skrev ut 17­ 000 tabletter till anhörig

En läkare har fått sin förskrivningsrätt indragen efter en anmälan om att hen skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel, både till sig själv och en anhörig. Men läkaren skyller på apotekens system.

Det är Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som stoppar läkarens förskrivningsrätt efter att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i februari anmälde läkaren till ansvarsnämnden, skriver Hudiksvalls Tidning.

Läkaren har skrivit ut olika typer av sömnmedel, opioider och bensodiazepiner och andra starka smärtstillande preparat. Totalt rör det sig om runt 17 000 tabletter under en 14-månadersperiod, enligt Ivo som tycker att utskrivningarna är orimliga och tyder på brist på omdöme och okunskap hos läkaren.

Läkaren ska också ha föreskrivit opioider i injektionsformat, vilket nämnden bedömer som synnerligen omdömeslöst.

Uttagen av läkemedlen har gjorts via elektroniska apotek och förskrivningen har skett från tio olika arbetsplatser i primärvården, vilket har försvårat för både apotek och vårdgivare att reagera på förskrivningarna.

Läkaren bestrider anmälan från Ivo och menar att uppgifterna om läkemedlen, som hämtats från e-hälsomyndigheten, inte stämmer skriver Hudiksvalls Tidning. Hen menar att uppgifterna måste bero på datatekniskt fel eller att det gjorts felaktiga registreringar i apotekens system.

Mest läst