Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

740 miljoner kronor till svensk life science forskning

Forskningscentret Scilifelab får pengar så de kan att fortsätta med det nationella programmet för datadriven livsvetenskap i två år till.

Science for life laboratory, Scilifeab, och Wallenbergs nationella program för datadriven life science (DDLS), får fortsatt finansiering från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse med 740 miljoner kronor för ytterligare två år.

— Vi är mycket nöjda med beskedet om fortsatt DDLS-finansiering för nästa programfas. Beslutet att starta DDLS-programmet för fyra år sedan var inte bara visionärt utan också helt rätt i tiden, med tanke på de betydande genombrotten som har skett inom AI-forskning den senaste tiden. Dessa framsteg kommer att ha en mycket stor inverkan på livsvetenskaperna, och det är här programmets insats blir avgörande, säger Olli Kallioniemi, direktör för DDLS-programmet i ett pressmeddelande.

Programmet har som syfte att ge utbildning och stöd till svensk forskning och har bildat fyra ”data science”-noder. Varje forskningsområde; cell- och molekylärbiologi, evolution och biodiversitet, precisionsmedicin och diagnostik samt epidemiologi och infektionsbiologi, har varsin nod.

Programmet har rekryterat de första 27 doktoranderna till DDLS forskarskola, som på sikt kommer att vara värd för 260 doktorander och 210 postdoktorer.

Scilifelab är ett svenskt nationellt vetenskapligt centrum för storskalig forskning inom biovetenskap, medicin och miljö. Det startades 2010 av de fyra universiteten Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan, Stockholms universitet och Uppsala universitet och har i dag verksamhet vid de flesta större svenska lärosätena.

Mest läst