Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Otillräcklig läkemedels­uppföljning ledde till dödsfall

Region Västmanland Lex Maria-anmäler en händelse där en patient avled efter bristande uppföljning av läkemedelsbehandlingen. Nu planeras åtgärder för att skapa en mer sammanhållen vård.

Region Västmanland skriver i ett pressmeddelande att patienten under många år led av en svår tarmsjukdom som krävde omfattande behandlingar med bland annat kirurgiska ingrepp och komplexa läkemedelsbehandlingar, däribland en hög dos av ett läkemedel mot diarré. 

Förhöjda nivåer av det aktuella läkemedlet kan ha bidragit till dödsfallet. Men dödsfallet var oväntat eftersom läkemedlet var utskrivet i en dos som inte är ovanlig, och som dessutom låg inom den rekommenderade gränsen vid komplexa sjukdomstillstånd.

Förgiftning med risk för dödsfall beskrivs i litteraturen först vid betydligt högre doser än den utskrivna gällande det aktuella läkemedlet.

Den interna utredningen visar på brister i samordningen av patientens vård samt vid uppföljningen av läkemedelsbehandlingen – trots att patienten hade ett omfattande antal vårdkontakter.  

Med anledning av händelsen planeras bland annat skapandet av ett samarbetsforum mellan de berörda verksamheterna med syfte att skapa en mer sammanhållen vård för patienter med komplexa behov.  

Mest läst