Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”En apotekare kan bli lika ­ifrågasatt som en läkare”

En av dem som har egen erfarenhet av apotekens och farmaceuternas roll i olika länder är apotekaren Sara Ahmed Osman.

En av dem som har egen erfarenhet av apotekens och farmaceuternas roll i olika länder är apotekaren Sara Ahmed Osman.

Sara Ahmed Osman flyttade till Storbritannien med sin familj när hon var 15 år. I grundskolan skulle hon praktisera och i närheten av där hon bodde fanns ett apotek. 

— Jag blev förälskad i apoteksarbetet, säger Sara Ahmed Osman.

Hon pluggade vid Wolverhampton University och som färdigutbildad arbetade hon på apotek i Storbritannien fram till 2017. När hon flyttade tillbaka till Sverige gjorde hon praktik på Apoteksgruppen i väntan på svensk legitimation, sedan Apotek Hjärtat i Angered, Kronans Apotek i Bergsjön och Kronans Apotek i Lerum.Sedan februari 2023 arbetar hon som apotekare på barncancercentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Vad är den stora skillnaden mellan att arbeta på apotek i Sverige och Storbritannien?

— Ansvar. I Storbritannien har en apotekare ett större ansvar och kan bli lika ifrågasatt som en läkare.

Storbritannien har inga receptarier, utan man behöver en apotekarutbildning för att kunna jobba som farmaceut på ett apotek.

— Apotekare i England får använda sin breda kompetens. Exempelvis har vaccinering efter en kurs blivit ett krav för apotekare på grund av brist på annan sjukvårdspersonal. Vill du inte göra kursen blir det svårt att hitta jobb.

I Storbritannien kan flera apotekare vara på plats när det är många kunder men endast en apotekare är ”the responsible pharmacist” och har övergripande ansvar. 

Man erbjuder fler tjänster på brittiska apotek än på svenska, som är kopplade till intäkter. Exempelvis när en MUR, medicine use review, utförs så får apoteken betalt för det. 

I Sverige brukar man generellt inte dela läkemedel i dosetter på apotek, men det görs ofta i Storbritannien. Här kan man gå till vilket apotek som helst för att hämta ut sina läkemedel. I Storbritannien brukar man vara listad till ett visst apotek i sin närhet dit de elektroniska recepten skickas. 

— När man vill byta apotek måste man lista om sig men det är superenkelt. 

Fler exempel på vad apotekare får göra i Storbritannien är att skriva recept, kolesterol­test, blodglukostest, rök­avvänjning efter remittering från slutenvården och akut p-piller via patient group directions, PGD.

Hon berättar även om NMS, new medicin service, där en apotekare ger support efter att patienten får läkemedel utskrivet mot kronisk sjukdom, exempelvis astma/kol, typ 2 diabetes och osteoporos. 

Läs mer >> Världens apotek får göra mer – och får mer att göra 

Mest läst