Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Wegovy godkänns för behandling mot hjärtkärl­sjukdomar

Fetmaläkemedlet Wegovy har godkänts för behandling mot hjärtkärlsjukdomar i USA.

Det är den amerikanska hälsomyndigheten FDA som har godkänt fetmaläkemedlet Wegovy som behandling för att sänka risken för stroke och hjärtinfarkt hos överviktiga eller feta vuxna som inte har diabetes, rapporterar nyhetsbyrån Reuters, något som också Läkemedelsvärlden skrivit om.

— Patienter som är feta eller överviktiga löper en högre risk för kardiovaskulär död, hjärtinfarkt och stroke. Att tillhandahålla ett behandlingsalternativ som har visat sig minska denna kardiovaskulära risk är ett stort framsteg för folkhälsan, säger John Sharretts, FDA:s direktör för Division of Diabetes, Lipid Disorders, and Obesity, till Reuters.

Wegovy tillverkas av det danska läkemedelsföretaget Novo nordisk, som också tillverkar diabetesläkemedel Ozempic. Båda innehåller semaglutid och minskar matsug och gör att magsäcken töms långsammare.

Efter beskedet om godkännandet gick Novo nordisk aktie upp på USA-börsen.

Novo nordisk har också ansökt om att få Wegovy godkänt som förebyggande mot hjärtkärlsjukdom i Europa, något som just nu granskas av europeiska läkemedelsverket EMA och besked väntas komma under året, rapporterar Reuters.

Mest läst